4.11.20

Οι αμερικανικές εκλογές στην Κίνα: Έκπληξη, χλεύη και χαιρεκακία...



Η Κίνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ και τη μαραθώνια ροή των αποτελεσμάτων, χωρίς ωστόσο να έχει πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Ωστόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατεί αναβρασμός, ειδικά μετά τη... δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ που βιάστηκε να αυτοανακηρυχθεί νικητής πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, λέγοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει «μεγάλη απάτη εις βάρος του έθνους».

«Οι αμερικανικές εκλογές είναι μια εγχώρια διαδικασία. Η Κίνα δεν έχει καμία θέση σε αυτό», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Βανγκ Γουενμπίν.


Στο Weibo, πλατφόρμα που μοιάζει με το Twitter, έγραψε ένας χρήστης: «Είτε κερδίσει είτε χάσει, η τελική του αποστολή είναι να καταστρέψει την εικόνα της αμερικανικής δημοκρατίας».

«Ας αφήσουμε τον Τραμπ να επανεκλεγεί και να οδηγήσει τις ΗΠΑ στον κατήφορο», έγραψε άλλος χρήστης, ενώ ένας τρίτος παρομοίασε αυτή την πρόωρη δήλωση νίκης με τη διεκδίκηση του βραβείου «σε ένα παιχνίδι mahjong* πριν ολοκληρωθεί ο γύρος».

Ένα δημοφιλές meme που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει τον εκλογικό χάρτη στο σχήμα της Κίνας, βαμμένο κόκκινο, ένδειξη ότι ο Τραμπ κερδίζει τις εκλογές με τους αναγκαίους 270 εκλέκτορες. Πολλοί εξ αυτών που αναδημοσίευσαν την εικόνα πιστεύουν ότι μια νίκη του Τραμπ θα σημάνει το χάος για τις ΗΠΑ, φυσικά προς όφελος της Κίνας.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία της Κίνας, που κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, επιλέγεται μέσω μια διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών και όχι από εκλογές.

Τις αντιδράσεις αυτές έχει εκθρέψει και το γεγονός ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι στο χειρότερό τους σημείο εδώ και δεκαετίες, με επίκεντρο τις διαμάχες για θέματα όπως η τεχνολογία, το εμπόριο, η κρίση στο Χονγκ Κονγκ και φυσικά ο κορονοϊός, που ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να χαρακτηρίζει «Ιό της Κίνας». 

Το κινεζικά ΜΜΕ -όλα υπό κρατικό έλεγχο- επιμένουν να εφιστούν την προσοχή στις αρνητικές ειδήσεις που σχετίζονται με τις ΗΠΑ, ενώ εν όψει των εκλογών έδειχναν εικόνες από καταστήματα που είχαν οχυρωθεί εν αναμονή βίαιων επεισοδίων λόγω των εκλογών σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

Ο αρχισυντάκτης της Global Times, της εθνικιστικής ταμπλόιντ που εκδίδει η Λαϊκή Ημερησία του Κομμουνιστικού Κόμματος, Χου Σιτζίν, εκτίμησε ότι «αυτού του είδους η αναταραχή είναι συνήθως μια επιπλοκή των εκλογών σε φτωχές χώρες, αλλά οι άνθρωποι ανησυχούν ότι ίσως προκύψει στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι σε παρακμή».

*Το mahjong είναι κινέζικο παιχνίδι με πλακίδια που τοποθετούνται σε περίπλοκα σχήματα και οι παίκτες πρέπει να φτιάξουν ζευγάρια όμοιων πλακιδίων. Συνήθως διαρκεί πολλή ώρα και χρειάζεται στρατηγική για να κερδίσεις.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: