19.11.20

«Πάγωσε» ο κρατικός έλεγχος σε τηλεόραση – Τύπο λόγω ΣτΕ...


Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από το «όχι» του Συμβουλίου της Επικρατείας στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της προεδρίας του πρωθυπουργού με το... οποίο αναδιοργανώνονται οι υποστηρικτικές υπηρεσίες της. 

Το Προεδρικό Διάταγμα… σκόνταψε στον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο –σύμφωνα με πληροφορίες– αντιτάχθηκε στον κρατικό έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, της ΕΡΤ αλλά και του Τύπου.

Το ΠΔ εστάλη πίσω στην Προεδρία για τις αναγκαίες διορθώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αυτές είναι δύσκολο να γίνουν καθώς έχουν άμεση σχέση με τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην εποπτεία του πρωθυπουργού. 

Και αυτό διότι –όπως προκύπτει από τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας– δεν νοείται κρατικός έλεγχος στα ηλεκτρονικά Μέσα, ραδιόφωνο και τηλεόραση, για τα οποία αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το ΕΣΡ. 

Το ίδιο ισχύει και για τον Τύπο, την εποπτεία του οποίου έχει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ουσιαστικά, το ΣτΕ δεν αποδέχθηκε την «άσκηση της κρατικής εποπτείας στα Μέσα Ενημέρωσης», όπως αναγράφεται στους επιχειρησιακούς στόχους της γραμματείας στο άρθρο 20.

Η αφωνία της ΕΣΗΕΑ

Εντύπωση προκαλεί η αφωνία των συνδικαλιστικών ενώσεων για το σχέδιο του ΠΔ που επιβάλλει άμεσα κρατικό έλεγχο και εποπτεία του πρωθυπουργού στα οπτικοακουστικά Μέσα, τον Τύπο αλλά και τις επαγγελματικές ενώσεις στον χώρο των ΜΜΕ. Η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ, που είχαν στα χέρια τους το σχέδιο του ΠΔ από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το μόνο που έκαναν ήταν να ζητήσουν αύξηση των δημοσιογραφικών θέσεων στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας!...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: