23.11.20

Τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις ενός προέδρου που αρνείται την ήττα...


Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα περιμένει τον Ντ. Τραμπ στις τελευταίες του απελπισμένες προσπάθειες να... 
κρατήσει την εξουσία, την ώρα που η μια μετά την άλλη οι Πολιτείες επικυρώνουν τα αποτελέσματα των εκλογών, επιβεβαιώνοντας επίσημα τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν. Η επικύρωση αυτή γίνεται μετά την επανεξέταση των αμφισβητούμενων ψηφοδελτίων, τους μετεκλογικούς ελέγχους και την επιβεβαίωση των στοιχείων και των αριθμών. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, μαζί με εκπροσώπους και των δυο κομμάτων σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι δεν σημειώθηκε νοθεία και δεν υπήρξαν ευρείας κλίμακας παρατυπίες στις εκλογές. Ωστόσο, ο απερχόμενος πρόεδρος και η ομάδα των νομικών του, επιμένουν να παίζουν ένα παιχνίδι καθυστερήσεων, που για πολλούς είναι επικίνδυνο για την χώρα και τους πολίτες της. 

Οι κρίσμες ημερομηνίες - Οι κρίσιμες Πολιτείες 

Το Μίσιγκαν και η Φιλαδέλφεια. Αργά απόψε αναμένεται να επικυρώσει τα αποτελέσματα της η Πολιτεία του Μίσιγκαν, την οποία κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν με περισσότερες από 154.000 ψήφους. Ολα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην τετραμελή επιτροπή που θα βάλει την υπογραφή της για να διαπιστωθεί εάν τα δυο μέλη της που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα λυγίσουν στις πιέσεις του Λευκού Οίκου και στο αίτημα της τελευταίας στιγμής από την Εθνική Επιτροπή του κόμματός τους, να παίξουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Ο ένας από τους δυο Ρεπουμπλικανούς στην επιτροπή έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα επικυρώσει με την υπογραφή του το αποτέλεσμα, μέχρι να γίνει ο τελικός έλεγχος. Έτσι, το βάρος πέφτει στον άλλον εκπρόσωπο του κόμματος, καθώς χρειάζονται 3 συνολικά υπογραφές για να είναι έγκυρη η απόφαση. Οσο για την Πενσυλβάνια, όπου ο Μπάιντεν προηγείται περίπου με 81.000 ψήφους, οι περισσότερες από τις 67 εκλογικές περιφέρειες αναμένεται σήμερα να έχουν συναντήσεις για την επικύρωση των αποτελεσμάτων, ανάλογα με την έκβαση ακόμα μιας προσφυγής στο δικαστήριο για την καθυστέρηση της διαδικασίας. Το Σάββατο, ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε αίτημα της εκστρατείας Τραμπ χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «τέρας του Φρανκενστάιν», αλλά σήμερα κατατέθηκε άλλη προσφυγή, αυτή τη φορά από Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους και έναν βουλευτή του κόμματος, που επικαλούνται προβλήματα στη διάρκεια της ψηφοφορίας. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στην Πολιτεία, δεν προβλέπεται αυτόματη διαδικασία επανακαμέτρησης εφόσον η διαφορά μεταξύ των δυο υποψηφίων δεν είναι κάτω του 0,5%. Στην Τζόρτζια, που επικύρωσε και ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της την Παρασκευή, γίνεται άλλο ένα σκανάρισμα μηχανικά των ψήφων μετά από αίτημα της εκστρατείας Τραμπ, κίνηση που δεν αναμένεται ωστόσο να ανατρέψει το υπέρ του Μπαιντεν αποτέλεσμα που έχει δώσει η Πολιτεία. 

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου: Μινεσότα, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα 

Στη Νεβάδα όπου ο επικράτησε Μπάιντεν, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη (24/11) για την επικύρωση των αποτελεσμάτων, πριν βάλει την υπογραφή του και ο κυβερνήτης. Η εκστρατεία Τραμπ έχει υποβάλει και εκεί προσφυγή με τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι ο απερχόμενος προεδρος κέρδισε και εκεί τις εκλογές, ενώ ανάλογες προσπάθειες ακύρωσης των αποτελεσμάτων καταβάλουν και συντηρητικές οργανώσεις στην Πολιτεία. Η αυριανή ημέρα είναι η τελική για την επικύρωση των αποτελεσμάτων στη Μινεσότα και τη Βόρεια Καρολίνα, όπου δεν υπάρχουν προσφυγές. Στη μεν Μινεσότα επικράτησε ο Μπάιντεν και στη Βόρεια Καρολίνα ο Τραμπ. 

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, το Οχάιο. Είναι η τελική ημερομηνία για την επικύρωση των αποτελεσμάτων της Πολιτείας, την οποία κέρδισε ο Ντ. Τραμπ. 

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου: Αριζόνα, Αίοβα, Νεμπράσκα. Η επικύρωση και στις τρεις Πολιτείες αναμένεται να γίνει στην ώρα τους, αφού δεν υπάρχουν και εκεί προσφυγές σε δικαστήρια, μετά την απόρριψη σχετικού αιτήματος αναβολής από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. 

Τρίτη, 1η Δεκεμβρίου: Ουισκόνσιν. Την Πολιτεία κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν και το στρατόπεδο Τραμπ επιδιώκει μερική επανακαταμέτρηση, που εφόσον γίνει πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Ετσι κι αλλιώς, δεν αναμένεται να ανατραπεί το αποτέλεσμα. 

Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι μια σημαντική ημερομηνία στην εκλογική διαδικασία. Είναι γνωστή ως «ασφαλές λιμάνι»: Εάν οι Πολιτείες έχουν τελειώσει με όλες τις προσφυγές και έχουν επικυρώσει τα αποτελέσματά τους μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, τότε διασφαλίζεται ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να προσβληθούν στο εξής στα δικαστήρια. Είναι δηλαδή οριστικά. Η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να διαφέρει από Πολιτεία σε Πολιτεία, αλλά αυτό το βήμα είναι το ίδιο για όλες. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο λοιπόν: ο κυβερνήτης της κάθε Πολιτείας συγκεντρώνει τα επικυρωμένα αποτελέσματα και τα στέλνει στο Κογκρέσο, μαζί με τα ονόματα των εκλεκτόρων. Σε αντίθετη περίπτωση, το Κογκρέσο δεν έχει τη νομική υποχρέωση να κάνει αποδεκτά τα αποτελέσματα και έχει την εξουσία να καθορίσει τον νικητή στις Πολιτείες που δεν έχουν επικυρώσει εγκαίρως αποτελέσματα μέχρι τότε. 

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. Οι εκλέκτορες συναντιούνται στις Πολιτείες τους και ψηφίζουν τον υποψήφιο που επικράτησε στην κάλπη. Συνταγματικά αυτή η ψηφοφορία που αποφασίζει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Μέχρι να ανακοινωθούν τα συνολικά, επικυρωμένα αποτελέσματα, ο Τζο Μπαίντεν έχει 306 ψήφους εκλεκτόρων και ο Ντ. Τραμπ 232...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: