3.11.20

Επιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα»...



Το Μαξίμου φοβάται το γενικό lockdown...

Την Παρασκευή η Θεσσαλονίκη έμπαινε σε τοπικό lockdown, αλλά τη Δευτέρα το lockdown έγινε «καθολικό». Την Πέμπτη η Αττική ήταν «πορτοκαλί», την Παρασκευή έγινε, εσπευσμένα και προληπτικά (;) «κόκκινη», και τη Δευτέρα δεν... αποκλείεται ούτε εκεί το γενικό lockdown – απλώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί». Την Παρασκευή επίσης. Η Μαγνησία βρισκόταν και εκείνη μεταξύ «κίτρινου» και «πορτοκαλί», αλλά τη Δευτέρα έγινε και εκείνη «κόκκινη», διότι στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχε μετακομίσει εκεί η μισή («κόκκινη») Λάρισα, από την οποία δεν απαγορεύονταν οι μετακινήσεις.

Μύλος. Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν την απώλεια ελέγχου και αποκαλύπτουν τον πανικό που επικράτησε – και εξακολουθεί να επικρατεί – στο Μαξίμου μπροστά στο δίλημμα ενός καθολικού lockdown.


Είναι το lockdown που θέλει πάση θυσία να αποφύγει η κυβέρνηση και ίσως αυτή είναι και η μοναδική απόλυτη αλήθεια που έχει πει στα αλλεπάλληλα τηλεοπτικά διαγγέλματά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στις συσκέψεις της Πέμπτης και της Παρασκευής οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι ήταν κάθετοι ζητώντας καθολικό κλείσιμο της οικονομίας τουλάχιστον για 15 ημέρες. Εξίσου κάθετοι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης που δήλωναν ότι η οικονομία, και δη η μεσαία τάξη, δεν αντέχει με τίποτε δεύτερο ερμητικό lockdown.

Τελικά, η λύση του μερικού και light lockdown που επελέγη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν το δεύτερο μη χειρότερο σενάριο. Βασίστηκε στο σκεπτικό και στην προσδοκία επαναλειτουργίας της αγοράς τον Δεκέμβριο έτσι ώστε να διασωθεί ο τζίρος των Χριστουγέννων – που υπολογίζεται στα 2 με 2,5 δις ευρώ -, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι του. Αυτή, όπως αναγνωρίζεται ακόμη και από κυβερνητικές πηγές, είναι η τελευταία ελπίδα για να μην εκτροχιαστεί η ύφεση σε βαθμό τέτοιο που να χαθεί και όλη η επόμενη χρονιά.

Η επιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποδώσει, και το αποδεικνύει ήδη η επιβολή γενικού lockdown στη Θεσσαλονίκη μόλις δύο ημέρες μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα.

Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή ουδείς στο κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο γνωρίζει που θα κλείσει η ύφεση φέτος και τι θα γίνει το 2021. Ο προϋπολογισμός ξαναγράφεται με προοπτική διψήφιας ύφεσης για το 2020 (έναντι 8% που προέβλεπε το προσχέδιο), διαγράφεται δια παντός η αρχική εκτίμηση-ανέκδοτο για ανάκαμψη 7,5% τον επόμενο χρόνο, το έλλειμμα υπολογίζεται ότι δεν θα συγκρατηθεί κάτω από το 10%, ενώ το χρέος έχει ήδη εκτιναχθεί πάνω από το 200% του ΑΕΠ.

Οι μόνες βεβαιότητες είναι ότι το κόστος ενός καθολικού lockdown φθάνει κοντά στις 3 μονάδες του ΑΕΠ για κάθε μήνα κλειστής οικονομίας. Με δεδομένο ότι η Αττική δίνει το 47% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, υπολογίζεται ότι ακόμη κι ένα light lockdown ενός μήνα στο λεκανοπέδιο θα κοστίσει στο ΑΕΠ 1,5 μονάδα. Ακόμη και η προοπτική αυτή είναι μετά βίας ανεκτή και γι αυτόν τον λόγο θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να μην «κλείσει» τελείως η Αττική.

Πέρα από το άμεσο οικονομικό κόστος, άλλωστε, η κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων που ήδη είναι ορατές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και την διάρρηξη της σχέσης της με την μεσαία τάξη την οποία πλήττουν πρώτη τα «λουκέτα» σε κλάδους όπως εστίαση. Εχει τη δική του σημασία, δε, ότι στη σύσκεψη της Παρασκευής όπου και «κλείδωσαν» τα νέα μέτρα, υπήρξαν υπουργοί που ζήτησαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην κλείσει η οικονομική δραστηριότητα στην Αττική «όπου κι εάν φθάσει ο αριθμός των κρουσμάτων».

 Μαρίνα Αλεξανδρή

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: