25.11.20

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους...



...για τις μακάβριες δηλώσεις Γεραπετρίτη...

Σε υψηλούς τόνους έγιναν οι δευτερολογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, με τις μακάβριες δηλώσεις του Γ. Γεραπετρίτη και του Αδ. Γεωργιάδη και την κάλυψη του πρωθυπουργού προς του πρόσωπο ειδικά του υπουργού Επικρατείας να βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης. 

«Μου κάνει εντύπωση ότι... αφιερώσατε τα 5/6 της ομιλίας σας στα θέματα της υγείας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κάνατε μία αναφορά σε συναισθήματα. Μιλήσατε για υπερηφάνεια, για πανηγύρια υπουργών. Είμαστε πολύ θλιμμένοι, στεναχωρημένοι που συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους. Αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με σεμνότητα, ταπεινότητα, εγκράτεια, αυτοκριτική, όποτε είναι επιβεβλημένη, και διαρκή επιθυμία να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή είναι η αντιμετώπιση. Για ποια επικοινωνία μιλάτε; Ο μισός μου χρόνος και παραπάνω αναλώνεται σε συσκέψεις και δουλεύουμε ώρες επί ωρών για να δώσουμε πραγματικές λύσεις και να αντιμετωπίσουμε μια κρίση που έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά. Η κρίση του 2015 ήταν δικό σας δημιούργημα. Εδώ αντιμετωπίζουμε παγκόσμια πανδημία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:


«Δεν μπορώ να μην απαντήσω. Λέτε ότι η κρίση είναι εκτός ελέγχου. Τι πάει να πει; Εξηγήστε μου. Σήμερα αν κάποιος συμπολίτης μας χρειάζεται περίθαλψη για covid θα την έχει γιατί αυξήσαμε και τα κρεβάτια covid και τις κλίνες ΜΕΘ. Έχετε μεγάλη ικανότητα να διαστρέφετε πράγματα» είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα.


«Να έχουμε σεμνότητα, ταπεινότητα, εγκράτεια, αυτοσυγκράτηση χωρίς ακρότητες με αυτοκριτική και με μια διαρκή επιθυμία να γινόμαστε όλο και καλύτεροι», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε να «μην κάνουμε μακάβριες συγκρίσεις». 

«Πολύ ανέντιμο και άδικο να χρεώνετε στον κ. Γεραπετρίτη όταν είπε κάτι το οποίο είχα πει και εγώ: Προφανώς θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας, οι ΜΕΘ όμως είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του συστήματος και αν δεν προνοήσουμε για την τήρηση των μέτρων, όσες ΜΕΘ και να έχουμε δεν θα φτάνουν.

«Σταματήστε να διαστρεβλώνετε με τόσο κυνικό τρόπο. Μην τα λέτε μπροστά μου. Εδώ στα πρακτικά η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη και εδώ και οι δικές μου». είπε

Συνεχίζοντας τις απαντήσεις στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός τον ρώτησε: «Έχετε πει μία κουβέντα για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων; Να ενθαρρύνετε τους πολίτες να κυκλοφορούν λιγότερο, να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν συναθροίσεις; Όχι. Εγώ είμαι θλιμμένος. Αλλά η χαιρεκακία στελεχών σας δεν κρύβεται. Μη μου κάνετε μαθήματα συμπεριφοράς όταν ανέχεστε το φαινόμενο Πολάκη στην ΚΟ σας ομάδα. Έχετε μία ευκαιρία εδώ πέρα να πάρετε αποστάσεις από αυτά τα φαινόμενα. Εμείς καταφέραμε εν μέσω πανδημίας να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα για τις ΜΕΘ τα οποία δεν αμφισβητούνται. Ανέσυρα από το γραφείο μου ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ. Δείτε τι έλεγε για το σύστημα υγείας το 2017 και το 2018, πόσοι ασθενείς περιμένουν να βρουν κρεβάτι ΜΕΘ γιατί οι 150 δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Έχετε εμμονή να ισχυρίζεστε ότι έχουμε κάποιο ιδεολογικό πρόβλημα με το Εθνικό σύστημα υγείας» συνέχισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα. «Ενοχλείστε που η κυβέρνηση έμπρακτα στήριξε το ΕΣΥ που είναι ο πυλώνας της καθολικής δημόσιας πρόσβασης όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτως εισοδήματος σε ποιοτική υγεία. Πιστεύω ότι η συζήτηση για το νέο ΕΣΥ, πρέπει να ξεκινήσει με το που θα περάσει η θύελλα της πανδημίας. Θα το στηρίξουμε και θα το κάνουμε πράξη. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν λύνεται μόνο με τις προσλήψεις. Πχ ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, η ψηφιακή υγεία. Όλα αυτά δεν είναι πρωτοβουλίες που στηρίζουν τη δημόσια υγεία;» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Όταν απαγορεύσαμε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, δεν ήταν πολιτική υγείας; Υποδείξτε εσείς ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο δεν συνεργάζεται με κάποιο τρόπο με τον ιδιωτικό τομέα; Στη Σουηδία, στη Γερμανία δεν υπάρχει; Ενοχλείστε κάθε φορά που ο δράκος της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που έχετε φιλοτεχνήσει, δεν υπάρχει» ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της πανδημίας.

Περνώντας στην συνέχεια στα θέματα της Οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο «1,1 δισ. μέσα σε μία εβδομάδα» που δόθηκε «σε 225.000 επιχειρήσεις» και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του λέγοντας: «Μπορεί να συνομιλείτε με επιχειρήσεις που εκφράζουν παράπονα. Όμως ουδέποτε στην ιστορία της μεταπολίτευσης δεν υπήρξε κυβέρνηση να κινήθηκε με τόσο μεγάλη ταχύτητα για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Εσείς ξετινάξατε και διαλύσατε τη μεσαία τάξη η οποία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την παράταξή σας».

«Ποιος κινείται στον κόσμο της επικοινωνίας και δήθεν πληρωμένων αναρτήσεων στα ΜΜΕ, ας το κρίνει καλύτερα ο λαός» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Μιας και αναφέρεστε για ακόμη μια φορά στα ζητήματα της επικοινωνίας, ενημερώνω ότι ζήτησα από τον υπουργό υγείας κ. Κικίλια να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα ώστε σε συνεννόηση με όλα τα κόμματα να δρομολογηθεί μεγάλη εκστρατεία επικοινωνίας να πείσουμε την κοινωνία για ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Θέλω να πιστεύω ότι θα το στηρίξουν και δεν θα ακούσουμε ότι η επικοινωνία είναι χρυσόσκονη για να εξαγοράσουμε τη στήριξη των ΜΜΕ».

Κλείνοντας την απάντησή του στον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η ΝΔ είναι μια μεγάλη λαϊκή παράταξη. Την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης την έχει εγγεγραμμένη και στην ιστορία της και στα πεπραγμένα της. Παρουσιάζετε κάτι το οποίο δεν υπάρχει και το αποτέλεσμα είναι να μην σας ακούει κανένας».

Βολές Τσίπρα

Για πλήρη κάλυψη του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Γεωργιάδη όσον αφορά πρόσφατες δηλώσεις τους για την πανδημία κατηγόρησε ο Αλ. Τσίπρας τον πρωθυπουργό κατά τη δευτερολογία του. 

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε ένα ανέκδοτο λέγοντας: «όταν φεύγει ένας πρωθυπουργός και αναλαμβάνει ένας άλλος του αφήνει τρεις επιστολές. Στην πρώτη δύσκολη στιγμή ανοίγει την πρώτη ρίξτα στον προηγούμενο, στη δεύτερη επιστολή ρίξτα στον υπουργό και στην τρίτη επιστολή ετοίμασε τις δικές σου. Εσείς είστε ακόμα στο πρώτο στάδιο, πολύ σύντομα θα φτάσετε στο δεύτερο, δεν θα φανταστείτε πόσο γρήγορα θα φτάσετε στο τρίτο».

«Είστε στο στάδιο φταίνε οι προηγούμενοι για όλα. Οσουνούπω έρχεται ο ανασχηματισμός, θα τα φορτώσετε σε κάποιους υπουργούς σας, είναι βέβαιο. Πόσο γρήγορα θα φτάσετε στο τρίτο στάδιο θα το δείξει η ιστορία αλλά εσείς στραβά αρμενίζετε κύριε Μητσοτάκη. Θα μπορούσατε πολύ απλά να κάνετε πράξη αυτό για το οποίο μιλάγατε σήμερα 20 λεπτά. Σεμνότητα και ταπεινότητα. Τι κόστιζε σε εσάς και τον κύριο Γεραπετρίτη, που πήρατε πάνω σας αυτή την ανοησία. Ατύχημα εγώ θα πω, σε όλους συμβαίνει», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εσείς το ρίξατε σε εμάς, ότι διαστρεβλώσαμε. Και βγήκατε ξανά και το φορτωθήκατε και πάνω σας. Μπράβο σας», πρόσθεσε.

«Φανταστείτε να είχαμε εμείς υπουργό σε μια από τις τραγωδίες που βιώσαμε και να 'λεγε "πανηγυρίζουμε". Φανταστείτε τι θα γινόταν», επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας αναφορά στον Αδ. Γεωργιάδη.

Ακολούθως κάλεσε τον πρωθυπουργό «να βγείτε να πείτε ότι εσείς δεν έχετε ίχνος συναισθηματικής νοημοσύνης» αναφερόμενος στα σχόλια που γράφτηκαν σε μέσα ενημέρωσης για την επίμαχη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης σήμερα τον κάλυψε προσυπογράφοντας όσα δήλωσε.

Τέλος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Σας κατέθεσα προτάσεις, είκοσι λεπτά δεν βρήκατε να είτε τίποτα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτάσεις του για αύξηση μισθών, για το μειωμένο προϋπολογισμό για το ΕΣΥ, τα άτομα με αναπηρία, το αίτημα για μη διακοπή του ρεύματος κτλ. «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.Ο λαός θα μας κρίνει», κατέληξε.

«Καρφί» Μητσοτάκη για παραλαβή του Μαξίμου
Μετά και την ανταπάντηση του Αλέξη Τσίπρα, που αναφέρθηκε στο «ανέκδοτο με τις τρεις επιστολές» που αφήνει ένας πρωθυπουργός στον επόμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε: «Εγώ δεν βρήκα τρεις επιστολές κ. Τσίπρα. Ούτε ρούτερ βρήκα στο γραφείο μου».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: