3.11.20

Χαρδαλιάς: Πρόθεση μας είναι να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία...


Γιατί έκλεισαν τα λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες...

 Διευκρινίσεις για τα αυξημένα μέτρα ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού που ισχύουν από... σήμερα έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. 

 Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι υγειονομικό σχέδιο είναι δυναμικό και προσαρμόζεται στα δεδομένα, ενώ προχώρησε σε αποσαφήνιση των εξειδικευμένων μέτρων που ισχύουν από σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και ανέλυσε το τι ισχύει για τον περιορισμό μετακίνησης των πολιτών, την αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων και την απαγόρευση της μετακίνησης εκτός νομού, της αναστολής λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μουσείων κ.λπ., τον περιορισμό των αθλητικών δραστηριοτήτων και τη λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων. 

 Ειδική αναφορά έκανε στα σχολεία, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει ανοιχτή, ενώ στα λύκεια εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση. Αυτό, όπως εξήγησε ο Ν. Χαρδαλιάς, δεν οφείλεται στην επιδημιολογική κατάσταση των σχολείων. «Πρόθεση μας είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι το ποσοστό θετικότητας στα τεστ που έγιναν ήταν κάτω της μονάδας και άρα δεν υπήρχε θέμα διασποράς. Το σκεπτικό που επικράτησε ήταν ότι σε περιοχές με μεγάλη διασπορά της νόσου, «μπορεί ο ιός να μπει και στα σχολεία».

 Σε ό,τι αφορά τη Μαγνησία, που μπήκε στο «κόκκινο» επίπεδο, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρήθηκε με 135 ενεργά κρούσματα και 311 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό. Επίσης, δόθηκαν διευκρινίσεις για ορισμένα μέτρα που ισχύουν στο κόκκινο επίπεδο.

 Ειδικότερα, Οι περιορισμοί επιβατών για ταξί και ΙΧ «προφανώς δεν ισχύουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», όπου υπάρχει συνοδός. Επίσης επιτρέπειται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και ακουστικών βαρυκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας Στις δραστηριότητες που αναστέλλονται περιλαμβάνονται εκείνες της φυσικής ευεξίας. Επίσης στις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις που μπορούν να λειτουργούν περιλαμβάνονται και οι ιδιωτικές. Η διανομή κατ' οίκον εξακολουθεί να λειτουργεί. Στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες το take away και το drive through δεν επιτρέπονται. Επιτρέπεται μόνο το ντελίβερι...

Πηγή:protothema.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: