5.11.20

Κάτω τα χέρια σας...


Τον Σεπτέμβριο του 2019, στη ΔΕΘ, ο Κ. Μητσοτάκης ανέτρεψε πλήρως τον σχεδιασμό του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Με περίσσεια εξυπνακισμού και αλαζονείας απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση, που ξεπάγωσε το έργο και το έφερε σε... πορεία ολοκλήρωσης το 2022, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ο σταθμός της Βενιζέλου πρόκειται τελικά να κατασκευαστεί με τον πιο καταστροφικό τρόπο για τις αρχαιότητες που βρέθηκαν εκεί. Ταυτόχρονα είπε ότι το έργο θα παραδοθεί έναν χρόνο αργότερα και βλέπουμε. Το Βελίδειο χειροκρότησε.

Η θρασύτατη αυτή και χυδαία ανατροπή, που υπαγορεύτηκε από τους εργολάβους, άγνωστο με ποιο αντάλλαγμα, οδηγεί σε καταστροφή ένα από τα πιο σημαντικά και αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν αναδειχτεί στη Θεσσαλονίκη. Δικαίως λοιπόν ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις από τους αρχαιολόγους, αλλά και από φορείς και κατοίκους της πόλης.

Αύριο η υπόθεση αυτή συζητείται στο ΣτΕ.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, τις προηγούμενες μέρες, η υπουργός Πολιτισμού επιχείρησε -όπως αποκάλυψε η “Αυγή”- να ασκήσει πιέσεις στην πρόεδρο του δικαστηρίου, ώστε η απόφαση να είναι η επιθυμητή για την κυβέρνηση και τον κατασκευαστή. Έστω και σε βάρος του πολιτιστικού κεφαλαίου της Θεσσαλονίκης.

Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για την κοινωνία να μην θυσιαστεί ένας αρχαιολογικός θησαυρός στον βωμό της διαπλοκής κυβέρνησης και εργολάβων. Η κοινωνία πρέπει να υψώσει αποφασιστικά τη φωνή της.

Και το ΣτΕ να σταθεί στο ύψος της αποστολής του, αγνοώντας πιέσεις και εκβιασμούς...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: