1.11.20

Μεγάλος ο κίνδυνος από την μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου...Σε σύστημα υγείας μιας νόσου μετατρέπεται το ΕΣΥ και πάλι με τον περιορισμό κατά 20% των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο Α και κατά 80% στις επιπέδου Β. «Πρόκειται για μια ανοιχτή ομολογία ότι... τόσους μήνες μετά δεν έχει υπάρξει καμία «ουσιαστική θωράκιση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας» λένε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και μιλούν για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που ξόδεψε τόσους μήνες χωρίς να γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί πριν λίγες μέρες είχαν λάβει διαβεβαιώσεις των διοικητών της 1ης και 2ης υγειονομικής περιφέρειας ότι δεν πρόκειται να μειωθούν τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία παρόλα αυτά ανακοινώθηκε το συγκεκριμένο μέτρο με τους γιατρούς να αναρωτιούνται «αν ο δραστικός περιορισμός των χειρουργικών επεμβάσεων αφορά και τον ιδιωτικό τομέα; Ας μη βιαστούν να μας απαντήσουν. Γιατί στο πρώτο κύμα της επιδημίας οι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας συνέχιζαν ανενόχλητοι να χειρουργούν την «υψηλή πελατεία τους», η οποία μάλιστα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Για μία ακόμη φορά τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο λαός, οι ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί που από την πρώτη μέρα την πανδημίας αντιμετώπισαν τον ίο με όλες τις τραγικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας κρούουν το κώδωνα του κινδύνου ότι η μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου θα έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις. «Η εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας αυτό δείχνει. Δραματική αύξηση των ήδη μακροχρόνιων αναμονών, μοιραία μετατροπή τακτικών χειρουργείων σε επείγοντα, επιπλοκές και εξέλιξη της εκάστοτε νόσου».

Ζητάνε για ακόμα μια φορά την επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην υγεία. Τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, παντού.

«Ως εδώ με την κυβερνητική ανευθυνότητα» καταλήγουν.

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: