11.11.20

Το ΕΣΥ «κρασάρει» και… φταίει ο Τσίπρας...


Το ΕΣΥ κρασάρει κι ο υπουργός Υγείας παρίσταται. Και συμπαρίσταται. Δηλώνει υπερήφανος, για την μάχη των γιατρών των νοσοκομείων. Τους οποίους όμως διαψεύδει. Διότι, σε αντίθεση με όσα οι ίδιοι καταγγέλλουν, ούτε οι ΜΕΘ φρακάρουν, ούτε οι... θάλαμοι covid  εξαντλούνται, ούτε υπάρχουν ασθενείς σε αναμονή για κλίνη εντατικής.

Λέει ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και έχει θωρακίσει την δημόσια υγεία, αλλά δεν λέει ότι χθες στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, δεν υπήρχε δυνατότητα να εισαχθεί ούτε ένας επιπλέον ασθενής με κορονοϊό, γιατί όλες οι κλίνες covid είχαν γεμίσει.

Λέει ότι στην Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι οριακή, αλλά δεν ισχύουν τα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος των γιατρών στο ΑΧΕΠΑ για «διαλογή» ασθενών. Είναι fake news, τα οποία διαδίδει η «λαϊκίστικη αντιπολίτευση».

Ερωτάται γιατί αντί για προσλήψεις στα νοσοκομεία βάζει στο ΕΣΥ ιδιώτες γιατρούς με καθαρές αποδοχές 2.000 ευρώ τον μήνα, και απαντά ότι η… καλόπιστη κριτική είναι καλοδεχούμενη. Τον ρωτούν εάν αυτό αδικεί τους «ήρωες» της δημόσιας υγείας και δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων και (ξανα)δηλώνει υπερήφανος για τους γιατρούς του ΕΣΥ και φύσει αισιόδοξος.

Καταλήγει συμπεραίνοντας ότι τα όρια του ΕΣΥ «δεν είναι ατελείωτα», αλλά το ζήτημα είναι «θέμα δημόσιας υγείας, και όχι περίθαλψης». Διότι δεν φταίει το ότι δεν έχουμε γιατρούς να στελεχώσουν τις ΜΕΘ αλλά το ότι «δεν προσέξαμε» - δεν φταίει η ανυπαρξία σχεδιασμού για τα νοσοκομεία, αλλά φταίμε όλοι «για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και εξαπλώθηκε η νόσος».

Ακρη δεν βγαίνει. Πέραν του ότι για όλα φταίει κυρίως ο… Τσίπρας – ενδεχομένως και για το γεγονός ότι φθάσαμε  να έχουμε 41 νεκρούς την ημέρα από τον κορονοϊό και να μην γνωρίζουμε πόσες ΜΕΘ λειτουργούν – πραγματικά – στην χώρα. Και εάν και πόσοι γιατροί έχουν προσληφθεί στο ΕΣΥ από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα.

Ο Βασίλης Κικίλιας εμφανίστηκε χθες, για πρώτη φορά μετά από μήνες, στην ενημέρωση των πολιτών για να κάνει πολιτικό event. Την ημέρα που φθάσαμε σε ρεκόρ 263 διασωληνωμένων ο υπουργός Υγείας επέλεξε να κάνει απολογισμό κυβερνητικού έργου και αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.

Δεν φάνηκε αγχωμένος. Περισσότερο ανακούφιση εξέπεμπε που ήταν ο ίδιος μπροστά στην κάμερα και όχι ο, τύποις, υφιστάμενός του Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ενημέρωσε ότι παρέλαβε, από τον ΣΥΡΙΖΑ, 557 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την χώρα και τις έφθασε 1.082. Δεν εξήγησε όμως, εάν ισχύει αυτό, γιατί κλονίστηκε το σύστημα Υγείας στους 200 διασωληνωμένους και αποφασίστηκε εν μία νυκτί καθολικό lockdown.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση βρήκε 88.690 επαγγελματίες Υγείας στο ΕΣΥ και τους έφθασε στους  100.984. Δεν είπε εάν, και πόσοι, από τους επιπλέον επαγγελματίες είναι γιατροί, ποιων ειδικοτήτων και τι συμβάσεις έχουν.

Δεν είπε εάν κλείνουν, το ένα μετά το άλλο, τα κέντρα Υγείας, ειδικά στην βόρειο Ελλάδα, και στέλνονται οι γιατροί τους, άρον-άρον και ανεξαρτήτως ειδικότητας, στις εφημερίες των νοσοκομείων.

Δεν είπε εάν ισχύει η καταγγελία ότι η στην Λάρισα – τρίτη σε νέα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα χθες μετά την Αθήνα και την – έχουν γεμίσει και τελείωσαν οι κλίνες κορονοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο. Την καταγγελία έκανε ο ίδιος ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Δεν είπε γιατί από τις 50 κλίνες ΜΕΘ του «Σωτηρία» που εγκαινίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός λειτουργούν μόνον οι 9, όπως δεν είπε εάν από τις 9 κλίνες ΜΕΘ που δηλώνονται στην Χίο λειτουργούν μόνον οι τρεις.

Κυρίως, δεν είπε τίποτα για το σχέδιο του υπουργείου του και της κυβέρνησης ως προς την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του συστήματος Υγείας στους επόμενους, κρίσιμους και δύσκολους μήνες της πανδημίας.

Ενδεχομένως το ζήτημα δεν είναι επείγον. Καθότι προέχει ο επαναπροσδιορισμός των ενδοκυβερνητικών πολιτικών ισορροπιών…

Νικόλ Λειβαδάρη

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: