5.11.20

Ολόκληρη η τοποθέτηση Μητσοτάκη...




ΒΙΝΤΕΟ

«Επιλέγω για ακόμη μία φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας τα μέτρα που θα ξαναβάλουν από το πρωί του Σαββάτου σε ένα «οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων» ολόκληρη τη... χώρα «το οποίο θα κρατήσει για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου». 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτήν τη νέα μεγάλη προσπάθεια, την οποία καλούμαστε να κάνουμε», καθώς και την ανάγκη τα επιστημονικά δεδομένα να μην αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης και να κρίνονται μόνο οι πολιτικές αποφάσεις για τις οποίες έχει την ευθύνη η κυβέρνηση. Καθησύχασε όμως και τις ανησυχίες για τις οικονομικές συνέπειες επισημαίνοντας πως υπάρχουν 37 δισεκατομμύρια σε ταμειακά διαθέσιμα για τη στήριξη των πιο αδύναμων που θα πληγούν περισσότερο από την επιβολή των νέων μέτρων.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Επέλεξα σήμερα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και είμαι εδώ μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για να καταδείξω με αυτόν τον τρόπο ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις μας είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη στενοχώρια γιατί αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που θα εξαγγείλουμε σήμερα. Θα προσπαθήσω και εγώ και ο κύριος καθηγητής να δώσουμε όσο πιο πειστικές απαντήσεις μπορούμε στα ερωτήματα τα οποία θα μας τεθούν στη συνέχεια και τα οποία ελπίζω να αντικατοπτρίζουν και τα ερωτήματα τα οποία έχετε εσείς.

Θα το ξαναπώ στην αρχή της εισαγωγικής μου τοποθέτησης: Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτήν τη νέα μεγάλη προσπάθεια, την οποία καλούμαστε να κάνουμε. Είμαστε μία ομάδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημία αλλά και από τότε μέχρι σήμερα πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε.

Θα δώσουμε έμφαση σήμερα στα επιστημονικά δεδομένα διότι αυτά πρέπει κι εγώ να λάβω υπόψη μου όταν μας τα εισηγούνται οι ειδικοί και αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην άποψή του, τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά και αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεων αυτών αλλά τα επιστημονικά δεδομένα πάνω στα οποία στηρίζονται οι αποφάσεις είναι αδιαπραγμάτευτα και γι αυτά θα σας μιλήσει στη συνέχεια ο Σωτήρης.

Όπως ξέρετε έχουμε πάρει την απόφαση, από το πρωί του Σαββάτου στις 06.00 η ώρα να ξαναμπούμε σε ένα οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα το οποίο θα κρατήσει για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Κάτι το οποίο θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι τελείως ίδιο με αυτό το οποίο είχε συμβεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Επανενεργοποιούνται τα πενταψήφια sms για να βγει κάποιος από το σπίτι, ανοιχτά παραμένουν βέβαια σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, η διανομή του έτοιμου φαγητού.

Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά αλλά και τα σχολεία -το τονίζω- ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες και του Γυμνασίου και του Λυκείου θα παραμείνουν ανοιχτά. Κλειστά θα είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεργασίας. Βεβαίως η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι τώρα πια η χρήση μάσκας και γι αυτούς οι οποίοι μετακινούνται είναι προφανώς καθολική και υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις».

«Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Το εύλογο ερώτημα στο οποίο θέλουμε να απαντήσουμε είναι «γιατί τώρα;». Γιατί παίρνουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα τώρα ενώ πριν από μία εβδομάδα περίπου είχαμε αποφασίσει ένα πλαίσιο πιο ήπιων μέτρων τα οποία μέχρι και τότε απέφευγαν αυτό το καθολικό, οριζόντιο lockdown. Η απάντηση είναι πολύ σαφής: Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικού αριθμού κρουσμάτων, ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε σχεδόν 10 χιλιάδες κρούσματα μέσα σε πέντε μέρες όταν από την αρχή της πανδημίας είμαστε σε κάτι λιγότερο από 50.000 κρούσματα. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, σημαντική αύξηση στο πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε. 

Μία άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες δέκα μέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας. Από τους οποίους θα έπρεπε με βάση τα στατιστικά, οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε ΜΕΘ. Αυτό το κύμα λοιπόν πρέπει να ανακόψουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με αυτήν την ταχύτητα μπορεί να γεμίσουν σε 3-4 μέρες. Επιλέγω λοιπόν για ακόμη μία φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα. Τα πήραν όμως όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας. Αυτή είναι η πρώτη ευθύνη την οποία έχω αναλάβει για αυτό και ακολουθώντας τις συστάσεις της Επιτροπής κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να παρθούν τώρα, για τρεις εβδομάδες και είμαι σίγουρος ότι εφόσον εφαρμοστούν θα μπορέσουμε να πνίξουμε και αυτό το δεύτερο κύμα για να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο και κάτι το οποίο θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών. Προφανώς πάλι με αυξημένους περιορισμούς αλλά η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά το Δεκέμβριο είναι ένας απ' τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε αυτά τα μέτρα τώρα.

Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία και θέλω να σας θυμίσω ότι πολλές φορές έχω πει στο παρελθόν πως ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες διότι δεν γνωρίζαμε πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Κι αυτό έχουμε πράξει και σήμερα η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια σε διαθέσιμα γι αυτό και έχουμε τη δυνατότητα και πάλι να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας. Θα το ξαναπώ κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω γι αυτό και η πρώτη μέριμνά μας είναι στους συμπολίτες μας που είναι οι πιο αδύναμοι, αυτοί οι οποίοι θα χτυπηθούν περισσότερο από τα μέτρα που λαμβάνουμε».


«Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση στις αρχές Δεκεμβρίου 800 ευρώ αντί 534»

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη ειδική συνέντευξη τύπου του οικονομικού επιτελείου για την εξειδίκευση των μέτρων αλλά τόνισε:

«Θα ήθελα να σταθώ σε τρία πρόσθετα μέτρα που έχω συμφωνήσει με το οικονομικό επιτελείο και τα οποία θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά:

Το πρώτο είναι ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση, για τον Νοέμβριο (στις αρχές Δεκεμβρίου) 800 ευρώ αντί 534 που ήταν η αρχική αποζημίωση. Κι αυτό πέραν του δώρου Χριστουγέννων, το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί. Είναι η ελάχιστη βοήθεια ως ένα έκτακτο επίδομα το οποίο μπορούμε να δώσουμε στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας οι οποίοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με ένα μικρό ποσό.

Το δεύτερο μέτρο, το οποίο έχω εγκρίνει σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο είναι ότι επεκτείνονται για δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας τα οποία έληγαν απ' τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Και το τρίτο μέτρο είναι ότι θα χορηγηθεί αμέσως μια εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους, το τονίζω, μη επιδοτούμενος μακροχρόνια ανέργους. Υπολογίζω ότι πρέπει να είναι γύρω στους 130.000. Θα υπάρχουν και πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα εξαγγείλει το οικονομικό επιτελείο, και διευκολύνσεις στο ζήτημα των ενοικίων, το οποίο ξέρω ότι «καίει» πολλούς από εσάς, κυρίως μικρούς επαγγελματίες οι οποίοι αυτή τη στιγμή νοικιάζετε επαγγελματικούς χώρους. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν στη συνέντευξη Τύπου την οποία θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών».

Πριν δώσει τον λόγο στον κ. Τσιόδρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα κλείσω επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη να πάρουμε τα μέτρα τώρα. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος: «Μα γιατί δεν περιμένετε 10 - 15 μέρες να δείτε αν τα μέτρα τα οποία πήρατε πριν από πέντε μέρες θα είχαν αποτέλεσμα;». Η απάντηση είναι σαφής: Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων αυτό το πενθήμερο με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα διότι ναι θα υπήρχε μία περίπτωση τα μέτρα να δούλευαν αλλά αν δε δουλέψουν, τότε σε 15 μέρες η πίεση η οποία θα ασκείτο στο Σύστημα Υγείας θα ήταν ανυπόφορη. 

Κι αυτό είναι κάτι το οποίο θα το ξαναπώ δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το επιτρέψω. Πιστεύω ότι σε αυτήν τη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα. Είναι ένα θέμα το οποίο απειλεί όχι απλά όλους τους Έλληνες, απασχολεί όλο τον κόσμο. Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την προσπάθεια και θέλω να τονίσω ότι παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα και σήμερα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά, θα παρακαλούσα, το χω πει πολλές φορές την ξανακάνω αυτή την έκκληση, η αμφισβήτηση να είναι αμφισβήτηση στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Όχι στα επιστημονικά δεδομένα, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται είναι πολιτικές αποφάσεις, δεν αφορούν τους ειδικούς μας, δεν αφορούν τους γιατρούς μας. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη των αποφάσεών μας και λογοδοτούμε γι αυτές.

Κλείνω λέγοντας ότι έχουμε όλα τα εφόδια για να αμυνθούμε σε αυτήν τη νέα πιο έντονη επίθεση της πανδημίας και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Χρειάζεται να τη δώσουμε. Ελπίζαμε ότι δε θα χρειαζόταν αλλά χρειάζεται να δώσουμε και αυτή τη μάχη. Πιστεύω ότι μέσ' στο '21, ελπίζω νωρίτερα παρά αργότερα τα νέα στο επίπεδο των εμβολίων θα είναι τόσο ενθαρρυντικά που θα τελειώσουμε οριστικά με αυτήν τη μεγάλη περιπέτεια».

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Σταματώ εδώ, δίνω το λόγο στο Σωτήρη, ο οποίος θα κάνει και μία παρουσίαση. Θέλω να ξέρετε ότι τα στοιχεία τα οποία θα σας δείξει ο Σωτήρης είναι περίπου η ενημέρωση την οποία παίρνω τρεις φορές την εβδομάδα και την οποία μοιραζόμαστε με όλους τους συμπολίτες για να έχετε μία πλήρη εικόνα των επιστημονικών δεδομένων»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: