23.11.20

Πενιχρός απολογισμός...


Η γερμανική προεδρία απ’ ό,τι μέχρι στιγμής διαφαίνεται θα κλείσει με... πενιχρό απολογισμό σε σχέση με τις υψηλές προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει το Βερολίνο. 

 Πρώτον, το Ταμείο Ανάπτυξης είναι στον αέρα, καθώς το βέτο της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης προϋποθέτει -για να αρθεί- συμβιβασμούς και συμψηφισμούς με υψηλό για όλες τις πλευρές πολιτικό κόστος. 

 Δεύτερον, εν όψει της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο, Γαλλία και Γερμανία αποκλίνουν ως προς την Ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου. 

 Το κοινό άρθρο των ΥΠΕΞ Λεντριάν και Μάας που εισηγούνται αναθεώρηση των σχέσεων ΗΠΑ-Ε.Ε. αντιφάσκει με το άρθρο της υπουργού Αμυνας της Γερμανίας Κραμπ Καρενμπάουερ που υποστηρίζει ότι η ασφάλεια των 27 μπορεί να διασφαλιστεί μόνο σε διατλαντικό πλαίσιο.

 Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία του Ερντογάν η γερμανική προεδρία κινήθηκε κατευναστικά απέναντι στην Αγκυρα και πρόσθεσε άλλη μια απόκλιση σε σχέση με τις επιλογές της Γαλλίας. 

 Σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι τόσο ο παροξυσμός προκλήσεων του Ερντογάν όσο και η ρητορική προσέγγισης που εκπέμπεται από την Αγκυρα καθορίζονται από την τουρκική πολιτική απέναντι στις ΗΠΑ και σε καμιά περίπτωση η εν εξελίξει στροφή δεν μπορεί να πιστωθεί στη γερμανική διαμεσολάβηση. 

 Υψηλές προσδοκίες και πενιχρά αποτελέσματα: η γερμανική προεδρία στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 ξεκίνησε αισιόδοξα με την κοινή πρόταση Μέρκελ - Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης να χαιρετίζεται ως αφετηρία μιας συνολικής γαλλογερμανικής επαναπροσέγγισης ως προς το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

 Χωρίς τη δυναμική εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, το βήμα σημειωτόν στην Ε.Ε.-ευρωζώνη δεν επιτρέπει σε καμιά προεδρία να βελτιώσει τη διαχείριση του σημερινού στάτους κβο. Η διάψευση προσδοκιών στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας παραπέμπει στα πενιχρά αποτελέσματα της γαλλικής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2000, όταν είχε κορυφωθεί η σύγκρουσή Γαλλίας – Γερμανίας που προωθούσαν αντίστοιχα διακρατική και ομοσπονδιακή δυναμική εμβάθυνσης... 

Γιώργος Καπόπουλος

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: