20.11.20

Έρευνα: Σε Σούπερ μάρκετ και σχολεία...


...η μεγαλύτερη διασπορά του ιού στη Βρετανία...

Σούπερ μάρκετ και σχολεία είναι η μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του κορονοϊού σύμφωνα με την έρευνα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας (PHE), που διεξήχθη από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Συγκεκριμένα, τα... Σουπερ μάρκετ σημειώνουν ποσοστό μετάδοσης 18,3%, τα Γυμνάσια 12,7% και τα Δημοτικά 10,1 %, σχηματίζοντας την κυρίαρχη τριάδα χώρων μεγαλύτερης συγκέντρωσης και διασποράς του ιού στη Βρετανία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από την κυβερνητική εφαρμογή για κινητά «Test and Trace», η οποία ιχνηλατεί τις κινήσεις και τις επαφές των κρουσμάτων covid-19. Με βάση τα στοιχεία που απέδωσε η εφαρμογή αυτή τη βδομάδα, ιχνηλατήθηκαν οι επαφές του 60,5% των θετικών περιστατικών covid-19. Έτσι, μέσω της ανάλυσης των επαφών τους και την χαρτογράφηση του συνόλου των κινήσεων των 128.808 ατόμων που δήλωσαν θετικά στον ιό μεταξύ 9 και 15 Νοεμβρίου, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ανακάλυψε τα πιο πολυσύχναστα σημεία για τα κρούσματα, πριν βρεθούν θετικά.

Στην προκειμένη, τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι τα σουπερμάρκετ είναι το βασικό πεδίο συγκέντρωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυτής της εβδομάδας, σε μια περίοδο όπου τα σουπερμάρκετ είναι από τους λίγους χώρους που λειτουργούν εν μέσω του δεύτερου λοκντάουν στην Αγγλία.


Την ίδια στιγμή, η δεύτερη καταγεγραμμένη, ως η πιο συχνά επισκεπτόμενη, τοποθεσία είναι τα σχολεία της δευτεροβάθμιας βαθμίδας εκπαίδευσης, με τρίτα να έρχονται τα δημοτικά και να ακολουθούν τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία.

Κατά προσέγγιση, καταγράφηκαν συνολικά 9.789 κοινές τοποθεσίες επίσκεψης των δηλωμένων κρουσμάτων, από τις οποίες καταρτίστηκε ποσοστιαία κλίμακα βαθμού επισκεψιμότητας. Συγκεκριμένα, η λίστα των δεδομένων της PHE:

Σούπερ μάρκετ - 18,3%
Γυμνάσια & Λύκεια- 12,7%
Δημοτικά - 10,1%
Νοσοκομεία - 3,6%
Γηροκομεία - 2,8%
Κολλέγια - 2,4%
Αποθήκες - 2,2%
Βρεφονηπιακοί σταθμοί - 1,8%
Παμπ ή μπαρ - 1,6%
Ξενοδοχεία - 1,5%
Πανεπιστήμια - 1,4%
Κατασκευαστικές εταιρείες - 1,4%
Σπίτια λιγότερων από 5 μέλη - 1,2%
Γενική κυκλοφορία - 1,1%
Γυμναστήρια - 1,1%
Εστίαση - 1.0%
Τουλάχιστον την τελευταία εβδομάδα έχουν εντοπιστεί 124 εστίες μετάδοσης σε αγγλικά σχολεία της δευτεροβάθμιας, με την έρευνα της PHE να συμπεραίνει ότι ο κορονοϊός είναι περισσότερο συγκεντρωμένος στις προχωρημένες τάξεις του σχολείου. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε γυμνάσια και λύκεια ανέρχεται σε 822, ενώ τα δημοτικά αριθμούν 732 ανθρώπινες εστίες μετάδοσης από την αρχή των καταγραφών.

Ακόμη, οι τρεις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες του δείγματος κρουσμάτων πριν εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα είναι τα ψώνια, η επίσκεψη σε εκπαιδευτικούς χώρους φροντίδας παιδιών και το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τα δεδομένα. 

Ωστόσο, τα γραφήματα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας αποδεικνύουν πως τα επίπεδα μόλυνσης σταθεροποιούνται ή και μειώνονται σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας, όπως τα Βορειοδυτικά, το Γιόρκσαϊρ και η περιοχή του Xάμπερ στα ανατολικά της χώρας. Όμως, την ίδια στιγμή τα κρούσματα σε Λονδίνο, Νοτιοανατολική και Δυτική Κεντρική Αγγλία, αν και επιβραδυμένα, εξακολουθούν να αυξάνονται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες σημειώνεται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων, στις ηλικίες άνω των 70 εξακολουθούν να έχουν αυξητική πορεία, δείχνουν τα δεδομένα της PHE.

Η έρευνα δημοσιεύεται σε μια περίοδο όπου επικρατεί ανυπομονησία για τις διακοπές των Χριστουγέννων και τη λειτουργία της οικονομίας, καθώς και ασάφεια για τον τρόπο με τον οποίο θα τα γιορτάσει φέτος ο βρετανικός πληθυσμός. Αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι φέτος οι γιορτές δεν θα είναι ίδιες με προηγούμενες χρονιές και καλούν τους πολίτες να προσαρμόσουν τις συνήθειές τους, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: