19.11.20

Ανεξέλεγκτη, επικίνδυνη, ασύδοτη ΕΛ.ΑΣ....


«Πουτάνα, τώρα που θα πας στον εισαγγελέα να δω τι θα πεις...», φωνάζει αστυνομικός στην κόρη της οικογένειας, Λυδία Καττή, μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, ενώ έξω από το Τμήμα την αποκαλούν «πατσαβούρα».

Τα αρχεία βίντεο και... ήχου που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.» από αυτόπτες μάρτυρες εκθέτουν ανεπανόρθωτα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποδεικνύουν ότι οι αστυνομικοί δρουν ασύδοτα και επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για το όργιο καταστολής προχθές στα Σεπόλια, μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο.

Τα αρχεία τέθηκαν στη διάθεση της «Εφ.Συν.» λίγο αφότου είχαμε μιλήσει με τον πατέρα της οικογένειας, Δημήτρη Καττή, από το δωμάτιο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», εκεί όπου νοσηλεύεται μετά το λιποθυμικό επεισόδιο έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού. Πρόκειται για έναν από τους συνολικά πέντε συλληφθέντες, που θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα μόλις λάβει εξιτήριο. Οι άλλοι τέσσερις -δηλαδή ο γιος, η κόρη του και δύο οικογενειακοί φίλοι τους- οδηγήθηκαν χθες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο κατηγορούμενοι για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εξύβριση, απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου και διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας. Η δίκη τους θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου καθώς πήρε αναβολή προκειμένου να κληθούν οι μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί.

Το χρονικό

«Οταν αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην οικογένειά μου, δεν είχα φτάσει κάτω από το σπίτι μου. Μόλις είχα πληροφορηθεί ότι έκλεισε ο σταθμός μετρό στα Σεπόλια, χωρίς κανένα λόγο, και ζητούσα να μάθω τι συμβαίνει. Οταν ανέβηκα πάνω είδα δεκάδες μηχανές ΔΡΑΣΗ και ΔΙΑΣ να περνούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ενας φίλος μου μού είπε "χτυπήσανε την οικογένειά σου κάτω από το σπίτι σας". Οταν έφτασα ήταν περίπου σαράντα αστυνομικοί γύρω από τον γιο μου και πολλοί γείτονες που φώναζαν "εδώ μένουν οι άνθρωποι". Ούρλιαζα "είμαι ο πατέρας του, αφήστε τον ή πάρτε και εμένα μαζί". 

Ερχονταν συνέχεια μηχανές με αστυνομικούς, περνούσαν ανάμεσα στον κόσμο. Ο επικεφαλής της ομάδας ΔΡΑΣΗ με διαβεβαίωσε ότι απλώς θα πάνε τον γιο μου στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού και θα λήξει το θέμα και μου είπε "ελάτε και εσείς εκεί, με τη δικηγόρο, τη γιατρό, τη γειτονιά όλη...". Η απόσταση για το Αστυνομικό Τμήμα ήταν 700 μέτρα. Οταν φτάσαμε, δύο αστυνομικοί με ειρωνεύτηκαν "σιγά μην είναι εδώ ο γιος σου...". Τον πήγαιναν στη ΓΑΔΑ και εμάς μας έστειλαν στο Α.Τ. Κολωνού! Εξεμάνην για τον εμπαιγμό, άρχισα να φωνάζω "με διαβεβαιώσατε ότι θα έρθει εδώ, με κοροϊδεύετε;". Ημουν πολύ αναστατωμένος. Μου πέρασαν χειροπέδη στο ένα χέρι, αντιστάθηκα, με χτύπησαν με γονατιές στο στήθος, έχασα τις αισθήσεις μου», μας λέει ο Δημήτρης Καττής.

«Πού είναι το παιδί μου»

Εκείνη την ώρα στο σημείο είχε φτάσει η παθολόγος Ανδρομάχη Ζουρμπάκη, φίλη της οικογένειας. «Βλέπω τον πατέρα να φωνάζει "θέλω να μου πείτε πού είναι το παιδί μου". Από το Α.Τ. και από τους παρακείμενους δρόμους ορμάνε καταπάνω μας αστυνομικοί, του ρίχνουν κλοτσιά στην κοιλιά, κατέρρευσε. Ορμησα πάνω του, ήταν κάθιδρος, δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Προσπάθησα να του βγάλω το μπουφάν, αλλά είδα ότι είχε χειροπέδη και ζήτησα να του τη βγάλουν. 

Οπως ήμουν σκυμμένη, με κλοτσούσαν στην πλάτη και μου τραβούσαν το χέρι για να μου πάρουν το κινητό. Φώναζα να έρθει ασθενοφόρο και ούρλιαζα στους αστυνομικούς να κάνουν στην άκρη. Εκείνοι καθυστερούσαν και δεν άφηναν το ασθενοφόρο να φύγει. Είδα να σαπίζουν στο ξύλο και άλλον συλληφθέντα, φίλο των παιδιών, τον Νικόλα Καβακλή, τον έσερναν κάτω και τον κλοτσούσαν», περιγράφει στην «Εφ.Συν.».

Ο Δ. Καττής οδηγήθηκε στον «Ευαγγελισμό» φρουρούμενος. Δύο αστυνομικοί έμειναν στην είσοδο του νοσοκομείου και άλλοι δύο τον συνόδευαν παντού. «Την ώρα που οι γιατροί της εφημερίας κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προς όλους, δύο αστυνομικοί δεν έφευγαν από δίπλα μου. Θέλησαν να μπουν ακόμα και στον θάλαμο που θα μου έκαναν υπέρηχο, όπου ο γιατρός τούς είπε "βλέπετε να υπάρχει έξοδος διαφυγής;". Και βέβαια έμειναν στο δωμάτιό μου, παρ' όλο που στα παραδίπλα κρεβάτια γιατροί αντιμετώπιζαν δύο περιστατικά ανακοπής. Ενιωθα ότι ήμουν ο τρομερός κακοποιός που δεν έπρεπε να τους ξεφύγω».

Οσο για το αν φοβήθηκε κάποια στιγμή, «ο μεγάλος μου φόβος είναι τα παιδιά. Με τη γυναίκα μου δουλεύουμε 35 χρόνια και σπουδάζουμε με κόπο δύο παιδιά, και να τα χτυπάνε αλύπητα μπροστά στο σπίτι μας και να τους στερούν την ελευθερία τους; Φοβόμουν ότι ανά πάσα στιγμή κάποιος θα πεθάνει, και αν δεν έγινε χθες, θα είναι μια άλλη φορά».

Στον «Ευαγγελισμό» μεταφέρθηκε αργά προχθές το βράδυ και η κόρη του, Λυδία, με κάκωση στον ώμο και καρούμπαλο στο κεφάλι. Ωρες ολόκληρες ζητούσε από τους αστυνομικούς να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αλλά αυτό έγινε στη μία μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχε οδηγηθεί από το Α.Τ. Κολωνού στο Α.Τ. Κυψέλης. «Με έβριζαν, με έσπρωχναν, με έσερναν στο πάτωμα από τα μαλλιά. Τρεις αστυνομικοί με τραβούσαν, ένας με έπιασε από τον λαιμό, δεν μπορούσα να ανασάνω. Ενας αστυνομικός μού έριξε μπουνιά στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού και με χυδαίους χαρακτηρισμούς μού επέβαλε να κάτσω κάτω. Δεν θα ήθελα να σας μεταφέρω τη χυδαιότητα του λόγου του».

«Μας ποδοπατήσανε»

Αυτόπτης μάρτυρας της εξευτελιστικής συμπεριφοράς απέναντι στη Λυδία ήταν ο οικογενειακός φίλος (και συλληφθείς) Γεράσιμος Λιβάνης: «Μας ποδοπατήσανε, μας έκαναν τουλούμι στο ξύλο, ήταν ένα όργιο καταστολής έξω από το αστυνομικό τμήμα αλλά και μέσα, όπου έφτυσαν και χτύπησαν τη Λυδία. Ημουν παρών όταν αστυνομικός τής είπε "πουτάνα, τώρα που θα πας στον εισαγγελέα να δω τι θα πεις...". Πετάχτηκα και φώναξα "τι είναι αυτά που λες στην κοπέλα;" και με χτύπησε δύο φορές στο πρόσωπο. Τα χτυπήματα στη Λυδία ήταν δολοφονικά, την έπιασε από το λαρύγγι σαν να ήθελε να της το βγάλει. Στη ΓΑΔΑ θέλησαν να μας εξευτελίσουν κι άλλο. Τρεις αστυνομικοί είχαν φορέσει γάντια και ήθελαν να μας κάνουν σωματικό έλεγχο. Δεν το δεχτήκαμε, κάναμε φασαρία και τελικά δεν μας έγινε σωματική έρευνα, αλλά υποστήκαμε τον εξευτελισμό να μείνουμε με το εσώρουχο μπροστά σε τρεις αστυνομικούς».

Τις καταγγελίες συλληφθέντων και αυτοπτών μαρτύρων θα κληθούν να αντικρούσουν οι αστυνομικοί στο δικαστήριο, μαζί και τα ηχητικά ντοκουμέντα που μαρτυρούν την αστυνομική αυθαιρεσία...

Γιώτα Τέσση

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: