5.11.20

Τραμπ ο ανοξείδωτος...


Αν δεν υπήρχε η πανδημία και ο φαύλος κύκλος της σκληρής αστυνομικής καταστολής και εξεγερσιακής διαμαρτυρίας των Αφροαμερικανών, η προεκλογική εκστρατεία του 2020 θα ήταν... περίπατος για τον Τραμπ.

 Ο ένοικος του Λευκού Οίκου υιοθέτησε μια ανεύθυνη και κυνική ρητορική για την πανδημία και μια απροκάλυπτη ρατσιστική απαξίωση των κινητοποιήσεων των Αφροαμερικανών θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «ανοξείδωτος», καθώς η αντοχή του παραπέμπει στον Αντρεότι που για μισό και πλέον αιώνα αποδείχθηκε άφθαρτος από τη φθορά της εξουσίας. Το πρώτο μήνυμα ότι ο Τραμπ και ο τραμπισμός δεν ήταν παρένθεση η ατύχημα, αλλά ότι ήλθαν για να μείνουν, ήλθε στις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2018. 

 Η εκλογή του Τραμπ το 2016 ερμηνεύθηκε από τους οπαδούς της πολιτικής ορθότητας ως η δεύτερη κορύφωση μιας ανεξήγητης πανδημίας λαϊκισμού με πρώτη τη νίκη του Βrexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς.

 Σύμφωνα με την παραπάνω προσέγγιση, ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ακύρωνε το Brexit, ενώ ο Τραμπ, αν δεν παραπεμπόταν σε δίκη για τη διαπλοκή του με το Κρεμλίνο, θα τελείωνε άδοξα την πρώτη θητεία του, συμπαρασύροντας το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε μια χωρίς προηγούμενο εκλογική συντριβή. 

 Υπήρξαν βέβαια το 2016 και πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις που διάβασαν στην επικράτηση του Brexit και στην νίκη του Τραμπ μια διαμαρτυρία των κοινωνικών στρωμάτων για τις παρενέργειες μιας ασύντακτης παγκοσμιοποίησης που διευρύνει τόσο τις εσωτερικές κοινωνικές όσο και τις περιφερειακές ανισότητες. 

 Ο Νόρμαν Τέμπιτ ο ιδεολογικός Γκουρού της Θάτσερ είχε διατυπώσει το δόγμα «Δεν υπάρχει εναλλακτική» γνωστό και ως ΤΙΝΑ (There is no alternative), εννοείται από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

 Οσο κυριαρχεί η ΤΙΝΑ θα υπάρχουν και θα πολλαπλασιάζονται οι Τραμπ, Φάρατζ και Λεπέν, που δεν θα μπορούν να αντιμετωπισθούν ως παραβάτες μιας πολιτικής ορθότητας η οποία δεν συγκινεί εξ ορισμού τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης... 

 Γιώργος Καπόπουλος 

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: