4.11.20

Ψηφιακές κάλπες με το ζόρι...


Πώς θα διεξαχθούν φέτος οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια; Με το ζόρι ηλεκτρονικά, με αναγκαστικά μαθήματα «τεχνολογικής δημοκρατίας» και με... αδιαφορία για το αν η ψηφοφορία εξελιχθεί σε παρωδία.

Η Νίκη Κεραμέως, με τη γνωστή αυταρχική μανία της, όχι μόνο επιμένει αλλά διαμηνύει, εμμέσως πλην σαφώς εκβιαστικά, ότι αν οι εκπαιδευτικοί δεν προσέλθουν στις κάλπες, τότε θα αλλάξει η σύνθεση των Συμβουλίων. Ητοι, χωρίς αιρετούς εκπροσώπους, μόνο με διορισμένα μέλη. Για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου.

«Δεν υπάρχει λόγος για παράταση θητείας, οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου» δήλωσε κατηγορηματικά η υπουργός Παιδείας χθες κατά την παρουσίαση του συστήματος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μαζί με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Ζήτησε από τους περιφερειακούς διευθυντές «να προχωρήσουν άμεσα και έγκαιρα στην κατάρτιση των ηλεκτρονικών ψηφοδελτίων».


Ολα αυτά, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο εκπαιδευτικών παρατάξεων έχει αποσύρει τις υποψηφιότητες, παρά τη γενικευμένη αντίδραση του κλάδου που έχει φτάσει μέχρι το ΣτΕ, τη σύγκρουση ακόμα και με την προσκείμενη στη Ν.Δ. παράταξη και το πολιτικό κόστος από ένα μεγάλο φιάσκο, ειδικά αν η αποχή φτάσει στο συντριπτικό 80%, όπως υπολογίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Η Νίκη Κεραμέως είναι η μόνη αρμόδια υπουργός που έχει εκτιμήσει πως θα πληρώσει αμελητέο πολιτικό κόστος από μια μαζική και ηχηρή αποχή υποψηφίων και εκλογέων και από τη δική της παρακινδυνευμένη «πρωτιά» στη βίαιη ακύρωση δικλίδων δημοκρατίας στα όργανα εκπροσώπησης. Ούτε το είπε ούτε το απέκλεισε ρητά.

Το άφησε σαφώς ανοιχτό όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπίσει τις άγονες διαδικασίες, τις αποχές, τις ακυρώσεις. «Ακόμα δεν σκεφτόμαστε τροποποίηση στη σύνθεση των συμβουλίων. Θα δούμε», είπε. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία αναβάλλονται όλες οι ηλεκτρονικές εκλογές σε όλο το Δημόσιο λόγω κορονοϊού. Προφανώς, πρόκειται για διαφορετικούς υπολογισμούς από τους (συν)αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

Κατά τ’ άλλα, χθες, στην παρουσίαση του συστήματος έγινε και μάθημα... δημοκρατίας. «Η τεχνολογία δεν είναι μόνο εργαλείο διευκόλυνσης. Είναι και εργαλείο δημοκρατίας. […] Δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να παραδώσουν σε όλους τους Ελληνες ένα μάθημα δημοκρατίας με την τεχνολογία» είπε ο κ. Πιερρακάκης, συνεχίζοντας μάλιστα το πρόχειρο ανακάτεμα πολιτικής και τεχνολογίας, τονίζοντας: «Στην [σ.σ. χιλιοεπικαλούμενη] Εσθονία ψηφίζουν ψηφιακά. Ενας καθηγητής μου έλεγε: Ο ορισμός της ηγεσίας είναι να φέρει το αύριο στο σήμερα».

Ασχετα με το ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με προσπάθεια ψηφιοποίησης του κράτους ώστε να προσφερθούν κρίσιμες διευκολύνσεις στους πολίτες. Πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία, η οποία δεν υπόκειται σε καμία επιταγή ακραίας συνθήκης να μετατραπεί σε συμπλήρωση μηχανογραφικού. Την ίδια στιγμή, παλεύουμε με πολύ σοβαρότερα στοιχήματα εκσυγχρονισμού, ειδικά στα σχολεία. Αποτελεί βαριά ειρωνεία να μιλάς για ψηφιοποίηση εκλογών στην εκπαιδευτική κοινότητα και να μην έχεις ούτε τις στοιχειώδεις τεχνολογικές υποδομές στα σχολεία όχι για την αναγκαία τώρα τηλεκπαίδευση αλλά ούτε για τα απολύτως απαραίτητα. Ετσι είναι στην Εσθονία;

Πάντως, χθες, περίσσευαν οι διαβεβαιώσεις για τα τεχνικά εχέγγυα της διαδικασίας. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε με τις λέξεις-κλειδί: «Η διαδικασία είναι απλή, μυστική, αδιάβλητη και αξιόπιστη. Μυστική γιατί κρυπτογραφείται, αδιάβλητη λόγω του συστήματος καταχώρισης που επιπλέον δεν επιτρέπει τη χειραγώγηση της ψήφου και, τέλος, αξιόπιστη διότι εποπτεύεται από την εφορευτική επιτροπή».

Η Νίκη Κεραμέως είπε, τέλος, ότι διασφαλίζεται το αδιάβλητο και το απόρρητο, ενώ διασφαλίζεται και η δημόσια υγεία καθώς αυτές οι εκλογές αφορούν 170.000 εκπαιδευτικούς. Ακόμα, αποτρέπεται η οποιαδήποτε επίδραση στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς δεν χάνεται ούτε μία ώρα μαθήματος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: