26.11.20

Μιας εβδομάδας σιγή…


Παντελής Μπουκάλας

Η σχεδόν καθημερινή εκατόμβη, εξαιρετικά ασυνήθιστη για τη χώρα μας σε καιρό ειρήνης, κάτι θα έπρεπε να μας διδάξει όλους: κυβέρνηση, κυβερνώμενους, αντιπολίτευση, μέσα ενημέρωσης, ποιμενάρχες και ποίμνιο. Θα έπρεπε να μας πείσει, πρώτον, να σεβόμαστε κάπως περισσότερο τον... πόνο των άλλων και το πένθος τους. Να μην τα επικαλύπτουμε φωνασκώντας. 

Δεύτερον, να τιμούμε έμπρακτα τον μόχθο του νοσηλευτικού προσωπικού, που μάχεται νυχθημερόν, στις δραματικές συνθήκες των νοσοκομείων, να αρπάξει ανθρώπους απ’ τον θάνατο. Και τρίτον, να είμαστε πιο φειδωλοί σε βαρείς χαρακτηρισμούς. Αυτούς μόνο οι συγγενείς των νεκρών τούς δικαιούνται, και μόνο για όσον χρόνο η πίκρα και η εύλογη οργή τούς κρατούν μακριά από το ψύχραιμο ζύγισμα των περιστάσεων.

Η μεγαλύτερη ευθύνη για τον τόνο και το ύφος που θα επικρατήσουν στις δημόσιες αντιπαραθέσεις όσον καιρό ο κορωνοϊός μάς μετράει αδύναμους μπροστά στην επιβιωτική πονηρία του, είναι της κυβέρνησης. Αυτό ισχύει πάντα στα δημοκρατικά πολιτεύματα. Για την τραγωδία στο Μάτι οι ευθύνες πέφτουν στον ΣΥΡΙΖΑ: επειδή και μόνο ήταν κυβέρνηση, επειδή αν δρούσε με γρήγορα αντανακλαστικά και με σαφές σχέδιο ίσως είχε μειώσει τους θανάτους και τον πόνο των περιλειπομένων, και, τρίτον, επειδή, μετά το κακό, αναζητούσε άλλοθι αντί να απολογηθεί. Ναι, συνέτρεξε και η κλιματική αλλαγή, ναι, η άναρχη υπερδόμηση εμπόδισε τη διαφυγή. Αυτά όμως δεν αθωώνουν τον κάκιστο συντονισμό και τα επικοινωνιακά παίγνια.

Για την πανδημική τραγωδία, οι ευθύνες πέφτουν στη Ν.Δ. Επειδή και μόνο είναι κυβέρνηση, επειδή αν δρούσε χωρίς αργοπορίες και παλινωδίες ίσως είχε μειώσει τους θανάτους και τον πόνο των περιλειπομένων, και, τρίτον, επειδή, αντί να απολογηθεί, αναζητεί άλλοθι. Ναι, το πρόβλημα είναι οικουμενικό, ναι, άλλες χώρες «τα πηγαίνουν χειρότερα». Αυτά όμως δεν αθωώνουν τον χείριστο συντονισμό, τα κοσμοβριθή λεωφορεία, τα επικοινωνιακά παίγνια, την ανεπάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ και ειδικευμένο προσωπικό. 

Χίλια μπράβο στους εθελοντές και στις εθελόντριες, αλλά και χίλια κομμάτια να γίνει καθένας και καθεμιά τους, και πάλι δεν επαρκούν. Και βέβαια τίποτε, μα τίποτε δεν αθωώνει τη δήλωση του κ. Αδ. Γεωργιάδη ότι «πανηγυρίζει το γεγονός πως είμαστε δώδεκα φορές καλύτεροι από το Βέλγιο». Αν ο υπουργός Φωνασκίας κατανοήσει τι ακριβώς εκστόμισε σχετικοποιώντας το μοναδικό που δεν επιδέχεται σχετικοποίηση, τον θάνατο, ίσως εξαναγκάσει τον εαυτό του σε μιας εβδομάδας σιγή...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: