2.11.20

Τι γύρευαν οι χρυσαυγίτες στη μονή Εσφιγμένου;...


«Οταν άκουσα ότι εξαφανίστηκε ο Παππάς της Χρυσής Αυγής, η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν ότι τον έχουν στο... 
μοναστήρι. Δεν ξέρω αν έγιναν έρευνες, αλλά πολύ δύσκολα θα μπορούσε η αστυνομία να ψάξει στη μονή, την οποία έχουν μετατρέψει σε φρούριο», λέει στην «Κ» ο καθηγούμενος της νόμιμης αδελφότητας της Εσφιγμένου του Αγίου Ορους κ. Βαρθολομαίος. «…Αυτοί οι άνθρωποι ενίσχυαν με μπράβους και ανθρώπους της νύχτας τους καταληψίες, φιλοξενώντας τους μέσα στο μοναστήρι μας, μετατρέποντάς το σε άντρο παρανόμων…». Ποιοι ήταν «αυτοί οι άνθρωποι»; 

Κατά τον κ. Βαρθολομαίο, η Χρυσή Αυγή είχε μετατρέψει σε «γιάφκα» της το ιστορικό μοναστήρι του Αθω, που δεκαετίες τώρα τελεί υπό κατάληψη από φονταμενταλιστές μοναχούς. Με αφορμή την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο ηγούμενος Βαρθολομαίος σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της μονής χαιρέτισε «με ανακούφιση την απόφαση της Δικαιοσύνης», καταγγέλλοντας ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα στήριζε «οικονομικά και δυναμικά» τους φανατικούς ζηλωτές μοναχούς της παλαιάς Εσφιγμένου. «…Αυτοί στηρίζουν τους καταληψίες κτιρίων της μονής μας, οικονομικά και δυναμικά. Αυτοί προπηλάκισαν τον μακαριστό Γέροντά μας, ρίχνοντάς του σπρέι στο πρόσωπο και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Αυτοί όπλισαν τα χέρια των καταληψιών και τους εκπαίδευσαν, χρησιμοποιώντας βία στους πατέρες μας, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον αστυνομικών (σ.σ. επεισόδια στο αντιπροσωπείο της μονής στις Καρυές το 2013). Αυτοί ενίσχυαν με μπράβους και ανθρώπους της νύχτας τους καταληψίες, φιλοξενώντας τους μέσα στο μοναστήρι μας, και μετατρέποντάς το σε άντρο παρανόμων», γράφει για τους χρυσαυγίτες ο καθηγούμενος, εκφράζοντας την ελπίδα «να νιώσουμε σύντομα κι εμείς, ως μονή Εσφιγμένου και ως Αγιον Ορος, την ίδια δικαίωση με την εκτέλεση των τελεσίδικων αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης». 

Αποτελούσε κοινό μυστικό στην αγιορείτικη κοινωνία, αλλά και γενικότερα στον κόσμο της Εκκλησίας, ότι η υπό κατάληψη Εσφιγμένου είχε καταστεί ο κατ’ εξοχήν τόπος «πνευματικού εξαγνισμού» και μεταφυσικών αναζητήσεων για τα πάσης φύσεως ακροδεξιά και νεοφασιστικά στοιχεία, που μπαινόβγαιναν παράνομα από δασικούς δρόμους και χαράδρες, καθώς η Ιερά Κοινότητα δεν εκδίδει διαμονητήρια για τη συγκεκριμένη μονή την οποία έχει χαρακτηρίσει σχισματική. Δεν ήταν, τόσο, η σωτηρία της ψυχής τους, όσο (κυρίως) οι ψήφοι των ανά την ελληνική επικράτεια εκατοντάδων χιλιάδων παλαιοημερολογιτών (Αττική), που θεωρούν «δική τους Ιερουσαλήμ» τη συγκεκριμένη μονή από τότε που αποστασιοποιήθηκε από τον κορμό της μοναστικής κοινωνίας καταγγέλλοντας τους πάντες ως υποτακτικούς του Πάπα, πειθήνια όργανα της παγκοσμιοποίησης, κ.λπ. και αναγορεύοντας εαυτούς σε υπερασπιστές της ανόθευτης ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, με προμαχώνα την Εσφιγμένου. Φωτογραφίες, όπως αυτή του Κασιδιάρη με Σέρβους ακροδεξιούς του διαβόητου εθνικιστή Σέσελι να επιδεικνύουν τα λάβαρά τους μπροστά στην Εσφιγμένου, βουλευτών της Χ.Α. (Λαγού, Παππά) στη συγκέντρωση παλαιοημερολογιτών στο Σύνταγμα εναντίον της καταδίκης σε κάθειρξη 20 χρόνων του ηγουμένου της Μεθοδίου για τα πρωτοφανή επεισόδια στο αντιπροσωπείο, ερωτήσεις από τον Μιχαλολιάκο υπέρ του συγκεκριμένου μοναστηρίου στη Βουλή με απαράδεκτες αναφορές στον πατριάρχη, «κοσμούσαν» τις ιστοσελίδες της Χρυσής Αυγής. 

«Για πάνω από 15 χρόνια τα τάγματα εφόδου παραμένουν ανέπαφα στο Αγιον Ορος, και οι τελεσίδικες αποφάσεις της Δικαιοσύνης για εκκένωση των κτιρίων από χρυσαυγίτες καταληψίες υπό τον ψευτο-ηγούμενο Μεθόδιο δεν έχουν εκτελεστεί». «Η κραυγή αγωνίας του κανονικού ηγουμένου της μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίου είναι πλέον καιρός να εισακουστεί και να αποκατασταθεί επιτέλους η τάξη στον ευαίσθητο χώρο του Αγίου Ορους, η ευθύνη της οποίας ανήκει στην ελληνική πολιτεία», σχολίασε ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Πέτρος Βασιλειάδης, ενώ ο νομικός σύμβουλος της νόμιμης Εσφιγμένου, Διογένης Καραγιαννακίδης, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός. 

«Στενή συνεργασία» 

«Οι ζηλωτές καταληψίες της μονής Εσφιγμένου είχαν σταθερά στενή συνεργασία και δέχθηκαν διαρκώς έμπρακτη στήριξη στα κατορθώματά τους από τη Χρυσή Αυγή. Επώνυμα. Φανερά. Oχι εν κρυπτώ. Ακόμη και από τα έδρανα της Βουλής. Η Χρυσή Αυγή ήταν το καταφύγιό τους σε όλες τις κρίσιμες στιγμές (καταδίκες κ.λπ.). Αλλά και το κήρυγμα των καταληψιών πολύ συχνά παρέπεμπε στις διδαχές μίσους της Χρυσής Αυγής, αν δεν τις ξεπερνούσε. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, όποτε όλα έδειχναν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες επιτέλους για μια εκκαθάριση αυτού του παραλογισμού μέσα στο Αγιον Ορος, έρχονταν τα πρώτα ονόματα της Χρυσής Αυγής να ενώσουν απειλητικά την άγρια φωνή τους με τις κραυγές των καταληψιών και να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στο κράτος δικαίου». 

Κατά τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, «η καταγγελλόμενη στήριξη από τη Χρυσή Αυγή εντείνει την ποινική διάσταση της υπόθεσης (σ.σ. της κατάληψης της μονής) και ακυρώνει κάθε δήθεν θεολογικό ή εκκλησιολογικό επιχείρημα». Οπως το θέτει: «Τα όργανα της Πολιτείας (της Ελληνικής και της Αγιωνύμου) οφείλουν να ενεργήσουν ώστε να πάψει να ασκείται βία επί θεσμών και μνημείων». «Η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων δεν συνιστά ούτε πρόκληση ούτε βία. Υπάρχουν πρακτικοί τρόποι. Συνιστά σεβασμό της δημοκρατικής νομιμότητας, του κράτους δικαίου. Μέσα στο οποίο λειτουργούν οι θρησκευτικοί θεσμοί και το Αγιον Ορος ως ιδιαίτερο καθεστώς με τις επιμέρους νομικές του οντότητες που υπάγονται όλες στην ελληνική έννομη τάξη». Ολα αυτά απορρίπτονται από τους «ελευθέρους πολιορκημένους» της Εσφιγμένου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μονής Εσφιγμένου, Αθανάσιος Παπαγεωργίου –οι ίδιοι δεν απαντούν στα τηλέφωνα– χαρακτήρισε, μιλώντας στην «Κ», τις κατηγορίες «ανοησίες» και ως «το ωραιότερο ανέκδοτο που έχω ακούσει». Οπως είπε, στη μονή προσέρχεται πολύς κόσμος και οι μοναχοί δεν ρωτούν για τις κομματικές ή άλλες ταυτότητες. «Δεν διώχνουν κανέναν, ουδείς ήρθε ως Χρυσή Αυγή»...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: