19.11.20

Για την αντισυνταγματικότητα της συμπεριφοράς της κυβέρνησης...


Πρώτα, τα γεγονότα: σε δύο βουλευτές περιορίζεται η κυκλοφορία όταν την ίδια στιγμή πέριξ κυκλοφορούν... εκατοντάδες με χρήση του SMS 13033.

 Όργανα της Τάξης, προδήλως εκτελώντας εντολή της φυσικής και κατ’ ουσίαν της πολιτικής ηγεσίας, περιόρισαν χωρίς άδεια της Βουλής το δικαίωμα Ελλήνων βουλευτών για την ελεύθερη κυκλοφορία τους, όταν στον ίδιο χρόνο εκατοντάδες άτομα προδήλως με χρήση του 13033, κυκλοφορούσαν ανεμπόδιστα, εποχούμενα ή πεζή. 

 Είναι αυταπόδεικτη η προκλητική συμπεριφορά ενός πρωτοφανούς κράτους καταστολής, που «εγκαίρως» προειδοποιεί για τις προθέσεις του, εν όψει της επερχόμενης οικονομικής κρίσης και των αναγκαστικών εκτελέσεων και απαλλοτριώσεων περιουσιών των ιδιωτών, εξ αιτίας των «κόκκινων δανείων» , αλλά και άλλων μέτρων που ετοιμάζει το «μνημονιακό τόξο». 

 Η παρούσα μου ανακοίνωση δεν βάλει κατά των Οργάνων της Τάξης που εκτελούν εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Ωστόσο, όμως, εγείρονται τα παρακάτω εξόχως σοβαρά πολιτικά και νομικά ζητήματα: 

 ΤΑ ΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ 

 Η προαναφερόμενη παρεμπόδισή για ελεύθερη κυκλοφορία δύο εν ενεργεία βουλευτών, προδήλως αφορά παράνομη βία σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 330 του Ποινικού Κώδικα, η οποία έλαβε χώρα σε κοινή θέα λόγω των ΜΜΕ, καθιστάμενη έτσι πασίδηλη, με τρόπο, μάλιστα, που διακωμωδεί (!) τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, η οποία φέρει και όλο το βάρος της ευθύνης για την παραβίαση της συνταγματικής τάξης. Θα πρέπει να έχουν τη γενναιότητα ενώπιον του Ελληνικού Λαού τόσο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να αναλάβουν την ευθύνη και να ζητήσουν συγγνώμη για την καταπάτηση του Συντάγματος. Ειδικότερα ο κ. Πρωθυπουργός δεν μπορεί να αρνηθεί τις ευθύνες του. Και τούτο διότι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 82 του Συντάγματος «ο Πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της»!

 ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΜΗ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ή Η ΧΩΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΕΙΧΕ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΣΕ «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ». 

 Ακόμη και αν δεχτούμε (που δεν ισχύει) ότι είχαμε «πόλεμο» ή ότι η χώρα έχει κηρυχτεί σε «κατάσταση πολιορκίας», ακόμη και στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 48 του Συντάγματος, όπου αναστέλλεται σύνολο ή μέρος των συνταγματικών κανόνων (μεταξύ των οποίων και το άρθρο 11 του Συντάγματος, που αφορά στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι), ισχύει η διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 48 του Συντάγματος, όπου ρητώς επιτάσσεται ότι: «καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων κατάστασης ανάγκης ισχύει αυτοδικαίως το άρθρο 62 του Συντάγματος». Υπ’ όψιν ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του προαναφερόμενου άρθρου 62 του Συντάγματος: «Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος.»

 Ας προσέξουμε την επιταγή του Συντάγματος ότι ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές με κανένα τρόπο ο βουλευτής δεν μπορεί να περιορίζεται (!) εκτός και αν το αποφασίσει η Βουλή και όχι ασφαλώς ο Αστυνομικός Διευθυντής! Στην προκείμενη περίπτωση, αποδεικνύεται ευθέως η παραβίαση της συνταγματικής τάξης, λόγω της ανεπίτρεπτης και αντισυνταγματικής παρεμπόδισης της κυκλοφορίας δύο Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και του παράνομου περιορισμού τους σε «κλοιό αστυνομικών δυνάμεων». 

Η συνταγματική τάξη ορίζει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων κατάστασης ανάγκης ή ακόμη και πολέμου, ισχύει «αυτοδικαίως» (!) η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του Συντάγματος. Τούτο σημαίνει ότι σύμφωνα με τη διάταξη αυτή το δικαίωμά των Ελλήνων βουλευτών να μην περιορίζονται χωρίς άδεια της Βουλής δεν μπορεί να καταργηθεί, να τροποποιηθεί ή να ανασταλεί με οποιαδήποτε απόφαση-πράξη Αστυνομικού Διευθυντή! Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα, για όσους αμφιβάλλουν ότι δεν παραβιάστηκε το Σύνταγμα από την ανεπίτρεπτη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους προαναφερόμενους δύο βουλευτές, καθώς και απέναντι σε όλους τους βουλευτές και πολιτικούς αρχηγούς που αποφάσισαν, τηρώντας όλες τις πρόνοιες προστασίας για τη δημόσια υγεία, να διαδηλώσουν «συμβολικά» για την επέτειο του Πολυτεχνείου. 

 Πέτρος Μηλιαράκης

 *Ο Πέτρος Μηλιαράκης είναι μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων». Δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC-EU).

Πηγή:matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: