8.11.20

Οι ΗΠΑ είναι μια αυτοκρατορία σε παρακμή...



...η ηγεμονία της στον υπόλοιπο κόσμο φθίνει και η εσωτερική της συνοχή δοκιμάζεται. Ο Τραμπ είναι το αποκρουστικό υποπροϊόν και συνάμα, η άρνηση αυτής παρακμής από τους μισούς Αμερικάνους. 
Ένας... εγωπαθής sociopath που υποσχέθηκε την επιστροφή της χώρας στα περασμένα μεγαλεία της, όχι ως ρεαλιστική δυνατότητα – τέτοια δεν υφίσταται – αλλά ως εναλλακτική πραγματικότητα στην οποία μπορούν να βυθιστούν οι οπαδοί του για να υπεραναπληρώσουν τις φυλετικές, πολιτισμικές και οικονομικές ήττες που υφίστανται. 
Ο Τραμπ είναι η κραυγή θυμού των WASP (Λευκών, Αγγλοσαξόνων, Προτεσταντών), κυρίως ανδρών, για το τέλος του αμερικανικού ονείρου και συνάμα, μια μελαγχολική, πλην μεθυστική φαντασίωση αναβίωσής του: Εμπρός όπισθεν - Make America Great Again!
Ο Μπάιντεν, από την άλλη, είναι περισσότερο η συνειδητοποίηση της παρακμής. Ένας γηραλέος πολιτικός του βαθέος κατεστημένου, με εμφανή προβλήματα υγείας, δίχως πολιτικό στίγμα ή το παραμικρό χάρισμα. 
Για αυτό και ήταν ο τέλειος υποψήφιος για να ενώσει την αντι-Τραμπ Αμερική, ένα κενό σημαίνον πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να προβάλλουν τμήμα του εαυτού τους όλες οι ετερόκλητες ομάδες που απεχθάνονται τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου: 
από τους δισεκατομμυριούχους της Silicon Valley, μέχρι τις υπερεκμεταλλεύομενες καμαριέρες λατινικής καταγωγής και από τους σελέμπριτις του Χόλυγουντ και του ΝΒΑ, μέχρι τους πρεκάριους μορφωμένους των πόλεων και τους άνεργους μαύρους των γκέτο. 
Ο Τραμπ έχασε αλλά ήταν ο μόνος που κατάφερε να διεγείρει μαζικά πάθη. Και τι πάθη! Η αφιονισμένη ενόρμηση θανάτου των συνωμοσιολόγων του QAnon, των φανατισμένων ευαγγελιστών που περιμένουν την έλευση του Μεσσία ή των ρατσιστών που καλούν σε φυλετικό πόλεμο, απέναντι στο τρόμο αυτού του θανάτου από την άλλη Αμερική.
Ένας γκροτέσκος κλόουν που τάζει ζωή παραμυθένια, σαν τα ριάλιτι που παρουσίαζε, ενώ σπρώχνει όλο και πιο βίαια προς έναν καρναβαλικό θάνατο, ηττήθηκε στο νήμα από έναν άχρωμο υπερήλικα που πασχίζει να κρατηθεί στη ζωή, πολιτικά και βιολογικά. 
Ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να αποτυπώσουν πιο γραφικά το λυκόφως της αμερικανικής αυτοκρατορίας;


Δεν υπάρχουν σχόλια: