1.11.20

Μίσος για τον πολιτισμό...


Όταν σε λεωφορεία και μετρό οι επιβάτες κρέμονται σαν τα τσαμπιά. Όταν στις εκκλησίες οι ιερείς δε φορούν μάσκα και οι πιστοί κοινωνούν από το... 
ίδιο κουτάλι. του Νίκου Μωραΐτη Όταν σε τάξεις 50 τετραγωνικών στοιβάζονται 25 μαθητές. Τότε δεν κλείνεις τα θέατρα και τους χώρους μουσικής που λειτουργούν με 30% πληρότητα ούτε τους κινηματογράφους που σπάνια πιάνουν το 30% πληρότητα. 

Εκτός αν… Εκτός αν έχεις κάτι προσωπικό με τους ανθρώπους που κάνουν θέατρο, μουσική, σινεμά, πολιτισμό. Είναι αλήθεια ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δύο μεγάλα αγκάθια: Το ένα είναι οι νέοι, που δεν τη στήριξαν ποτέ, δεν την ψήφισαν, δεν την εμπιστεύτηκαν. Γι’ αυτό και τους στοχοποιεί από την πρώτη μέρα που ανέβηκε στην εξουσία, με ξύλο στα σινεμά, στις πορείες, στις πλατείες και με το δάχτυλο προτεταμένο να τους δείχνει: «Εσείς φταίτε για τη διασπορά του ιού». Το άλλο μεγάλο αγκάθι ήταν και είναι οι άνθρωποι του πολιτισμού. Διότι τι να τον κάνεις τον μετακινούμενο ποπ χάχα που θα σου κάνει το βιντεάκι που θες με αντάλλαγμα την Επίδαυρο ή το Ηρώδειο, όταν έχεις απέναντί σου έναν βασικό κορμό του πολιτισμού, που ποτέ δεν πίστεψε τον Μητσοτάκη και τους μιντιακούς του κόλακες. Κι όχι μόνο δεν τους πίστεψε, αλλά το δήλωσε ξεκάθαρα. 

Μπορεί πολλοί άνθρωποι του πολιτισμού να είναι «όπου φυσάει ο άνεμος», μπορεί πολλοί να μένουν αμέτοχοι μη δυσαρεστήσουν τον εκάστοτε ηγέτη και χάσουν καμιά δουλίτσα, αλλά αυτός που ανέφερα και προηγουμένως ως «βασικό κορμό» του πολιτισμού αντιστάθηκε στη λαίλαπα Μητσοτάκη ήδη από την προεκλογική περίοδο του 2019. Αντιστάθηκαν οι άνθρωποι του πολιτισμού και τώρα το πληρώνουν με lockdown. 

Όμως το ζήτημα είναι ακόμα πιο βαθύ. Το μίσος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι προς τους τωρινούς εκπροσώπους του πολιτισμού αλλά προς τον πολιτισμό εν γένει, σε όλη την έκταση και την ιστορική του διάρκεια (έτσι εξηγείται, ψυχοπαθολογικά, και το τσιμεντάρισμα της Ακρόπολης). Γιατί μία κυβέρνηση απατεώνων που έχει έρθει για να κάνει μπίζνες, ξέρει ότι διαχρονικά ο πολιτισμός είναι ο εχθρός της. Οι πρώτοι που θα ξυπνήσουν και θα δείξουν στον κόσμο το «τέρας» είναι οι καλλιτέχνες. Γι’ αυτό ο Μητσοτάκης και η συμμορία του τους θέλουν άνεργους, πεινασμένους, ταπεινωμένους, ηττημένους. Με κομμένα τα πόδια και τσιμενταρισμένη τη γλώσσα...

Νίκος Μωραΐτης
altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: