4.11.20

Εμβόλιο Οξφόρδης: «Εντός του έτους» τα αποτελέσματα των δοκιμών...


 
Οι μελέτες για το εμβόλιο της Οξφόρδης συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και έως το τέλος της φετινής χρονιάς θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των τελικών δοκιμών.

«Είμαι ...αισιόδοξος ότι θα φθάσουμε στο σημείο αυτό πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε στους βρετανούς βουλευτές ο επικεφαλής ερευνητής των Δοκιμών του Εμβολίου της Οξφόρδης Αντριου Πόλαρντ, αναφερόμενος στην πιθανότητα παρουσίασης των αποτελεσμάτων των δοκιμών τελικής φάσης εντός του 2020.

Ο Αντριου Πόλαρντ δήλωσε ότι τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα ή μη του εμβολίου θα υπάρξουν πιθανόν αυτόν τον χρόνο, στην συνέχεια τα στοιχεία πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά από τους ελεγκτές και στην συνέχεια θα ληφθεί η πολιτική απόφαση για το ποιος θα εμβολιασθεί.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν αναμένει ότι το εμβόλιο θα αρχίσει να διατίθεται πριν από τα Χριστούγεννα, είπε: «Υπάρχει μικρή πιθανότητα αυτό να είναι εφικτό, αλλά δεν το ξέρω».


Το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca θα είναι ένα από τα πρώτα που θα τεθούν σε διαδικασία έγκρισης, μαζί με το πειραματικό εμβόλιο της Pfizer και BioNTech.

«Αν βάλω τα ροζ γυαλιά μου, θα εξέφραζα την ελπίδα ότι θα έχουμε προσωρινά θετικά στοιχεία τόσο από την Οξφόρδη, όσο και από την Pfizer/BioNTech στις αρχές του Δεκεμβρίου, και αν το καταφέρουμε αυτό, τότε πιστεύω ότι θα εξασφαλίσουμε την δυνατότητα λανσαρίσματος προς το τέλος του έτους», δήλωσε στους βρετανούς βουλευτές η Κέιτ Μπίνγκαμ, επικεφαλής της βρετανικής task force για το εμβόλιο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι υπάρχει η προοπτική εμβολίου για τον πρώτο τρίμηνο του 2021.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Εάν το εμβόλιο της Οξφόρδης αποδειχθεί αποτελεσματικό, ενδεχομένως θα επιτρέψει την επιστροφή σε κάποιου βαθμού κανονικότητα.

Οταν ερωτήθηκε τι σημαίνει επιτυχία, ο Αντριου Πόλαρντ απάντησε: «Θεωρώ ότι το καλό είναι να έχουμε εμβόλια σημαντικής αποτελεσματικότητας - άρα, εννοώ, αυτό είναι 50, 60, 70, 80 τοις εκατό, όποιο και να είναι το ποσοστό, αποτελεί τεράστιο επίτευγμα».

«Σημαίνει, από την πλευρά του συστήματος υγείας, ότι υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι με Covid που θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο, ότι οι άνθρωποι με καρκίνο θα έχουν τις εγχειρήσεις και την χημειοθεραπεία τους - είναι το απόλυτο σημείο καμπής αν επιτύχουμε αυτά τα νούμερα αποτελεσματικότητας».

Ομως, ο Αντριου Πόλαρντ, ένα από τους κορυφαίους ανοσολόγους στον κόσμο, προειδοποίησε ότι είναι πιθανόν ο κόσμος να μην επιστρέψει αμέσως στην κανονικότητα.

«...το λανσάρισμα εμβολίων παίρνει χρόνο. Δεν θα είναι διαθέσιμα για όλους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ανθρώπους που θα προσβάλλονται από τον ιό, γιατί απλώς είναι μεγάλης μεταδοτικότητας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: