19.11.20

Οι εισαγγελείς ζητούν την αυτεπάγγελτη δίωξη...


...για απιστία τραπεζικών στελεχών... 

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας εκφράζει τις αντιρρήσεις της για τη διάταξη που... καταργεί τον αυτεπάγγελτο χαρακτήρα της δίωξης τραπεζικών στελεχών, ζητώντας «να επανέλθει η αυτεπάγγελτη δίωξη ειδικά σε περιπτώσεις με παθόντα το δημόσιο». 

Η ασυλία σε τραπεζίτες και επίορκα ανώτατα στελέχη των τραπεζών είχε «σφραγιστεί» προ μηνών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας ζητά να υπάρξουν αλλαγές σε ζητήματα που αφορούν τους ποινικές κώδικες, εστιάζοντας στην ασυλία τραπεζιτών και επίορκων ανώτατων στελεχών των τραπεζών, που είχε «σφραγιστεί προ μηνών από την κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η Ένωση ζητά «να επανέλθει η αυτεπάγγελτη δίωξη ειδικά σε περιπτώσεις με παθόντα το δημόσιο.

 Η κατ’ έγκληση δίωξη δημιουργεί θέματα λόγω της ασφυκτικής 3μηνης προθεσμίας και στην νομιμοποίηση παθόντων νομικών προσώπων ή δημοσίου και στην κατ’ εξακολούθηση τέλεση όταν υπάρχουν πολλοί παθόντες».

 Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά την αποκλειστικά κατόπιν εγκλήσεως δίωξη τραπεζικών στελεχών που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πλαίσιο της αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα τον Νοέμβριο του 2019, καθιστώντας επί της ουσίας αδύνατη την αυτεπάγγελτη εισαγγελική ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας. 

Συγκεκριμένα, με το άρθρο του νομοσχεδίου που είχε περάσει προβλέπεται πως η διάταξη του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα για την απιστία τροποποιείται, ώστε με νέο εδάφιο να ξεκαθαρίζεται πως «αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά τραπεζικού ιδρύματος η δίωξη ασκείται μόνο κατ’ έγκληση»...

Πηγή: thepresspoject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: