2.11.20

Αμερικανικό όνειρο...



Το ότι ο Τραμπ είχε προβάδισμα το 2016 στην ψήφο της βιομηχανικής εργατικής τάξης δεν ήταν παράδοξο. Το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» ήταν μήνυμα προστασίας της εθνικής βιομηχανικής παραγωγής αλλά και λήψης μέτρων υπέρ του επαναπατρισμού της.

Το παράδοξο σήμερα... λίγες ώρες πριν από την ημέρα των εκλογών είναι η δημοσκοπική αύξηση της επιρροής του Τραμπ στους ισπανόφωνους.

Παράδοξο, καθώς η ρητορική του Τραμπ απέναντι στους ισπανόφωνους και τους Αφροαμερικανούς είναι απροκάλυπτα ρατσιστική και επιπλέον υπάρχει και η υλοποίησή της με κορυφαίο δείγμα γραφής το τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.


Παράδοξο εκ πρώτης όψεως, καθώς συνθήματα του τύπου «Πρώτα η Αμερική» και «Κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά» παραπέμπουν, συνειρμικά, σημαντικά ποσοστά των μειονοτικών ψηφοφόρων στο αμερικανικό όνειρο του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία που πετυχαίνει μόνος χωρίς κρατική στήριξη και επιδοτήσεις.

Ετσι ο Τραμπ μοιάζει να έχει το μονοπώλιο μιας ρητορικής που δεν χρειάζεται ορθολογική νομιμοποίηση, αλλά προβάλλει να έχει εμπιστοσύνη στη μαχητικότητα και στον βολονταρισμό αυτών που ονειρεύονται την υλοποίηση του αμερικανικού ονείρου ως ατομικής κοινωνικής ανόδου.

Στο παραπάνω πεδίο της ρητορικής με οραματικά συνθήματα και συμφραζόμενα ο Τραμπ παίζει χωρίς αντίπαλο.

Η γκρίζα ρητορική του Μπάιντεν ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, η ξύλινη γλώσσα μιας διαχειριστικής πολιτικής ορθότητας, δεν θέλει και δεν μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ή ακόμη και την ψευδαίσθηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.

Ενός νέου New Deal, σαν αυτό που χάρισε τέσσερις διαδοχικές εκλογικές νίκες στον Ρούζβελτ το 1932, 1936, 1940 και 1944, αλλά και στον Τρούμαν το 1948, στον Κένεντι το 1960 και στον Τζόνσον το 1964.

Το όνειρο του κοινωνικά ανερχόμενου αυτοδημιούργητου επιχειρηματία του Τραμπ είναι ασύμβατο με τη γραμμή: λιγότερο κράτος - λιγότεροι φόροι, που είναι από την εποχή Ρίγκαν το ευαγγέλιο των Ρεπουμπλικανών.

Σήμερα ο Τραμπ απαξιώνει τους Δημοκρατικούς ως μαρξιστές και «κόκκινους» την ώρα που ο Μπάιντεν δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στο New Deal του Ρούζβελτ, στον Πόλεμο κατά της Φτώχειας του Κένεντι και στη Μεγάλη Κοινωνία του Τζόνσον…

Γιώργος Καπόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: