12.11.20

Έπεσαν οι μάσκες για το «ανεξάρτητο» Κ.Α.Σ...


Εντύπωση προκάλεσε η σπουδή του υπουργείου Πολιτισμού να δώσει στη δημοσιότητα ανοιχτή επιστολή των... 
μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Οι επιστήμονες που το απαρτίζουν έχουν βρεθεί στο στόχαστρο για τις αποφάσεις που λαμβάνουν σε βάρος των αρχαιοτήτων ενώ υποτίθεται ότι έπρεπε να τα προστατεύουν και σε ευθεία αντιπαράθεση με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ή με τους καθ' ύλην αρμοδίους. Μάλιστα έχει προκαλέσει σάλο η παρουσία μέλους του ΚΑΣ στην ψηφοφορία για την απόσπαση του βυζαντινού μνημειακού συνόλου στον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης τη στιγμή που ο αδελφός του θα αναλάμβανε το έργο αυτό, ενώ άλλο μέλος του ΚΑΣ που συμμετείχε έχει κατηγορηθεί ότι έχει λάβει αμοιβή από την αναθέτουσα εταιρεία. 

Στην επιστολή αυτή αφού αντιστρέφουν την πραγματικότητα και μιλούν για μεγάλη απήχηση της απόφασης στην εγχώρια και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (!), αναφέρουν την ιστορική εξέλιξη που οδήγησε στην απόφαση, όπως φυσικά τα μέλη αυτά την αντιλαμβάνονται (εν αναμονή και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει επί των προσφυγών επτά συλλόγων, σωματείων και κινήσεων) και σημειώνουν, υπογραμμίζοντας την ευαισθησία τους για τους εργαζόμενους (!) και καταλήγοντας στην... αυθεντικότητα της έκθεσης των αρχαιοτήτων: «Τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου θα είχαν κάποια ακόμη πτυχή αυθεντικότητας, όπως στην γειτονική ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, εάν από κάτω δεν γινόταν ο σταθμός και από πάνω δεν υπήρχε η σύγχρονη οδός, αλλά έμενε ορατός ο ουρανός. Όμως, αυτά κάτω από την πλάκα σκυροδέματος, που φέρει την σημερινή Εγνατία καθίστανται ένα πολεοδομικής κλίμακας μουσειακό έκθεμα, σε ένα χτισμένο “μουσειακό” κέλυφος». Την επιστολή υπογράφουν τα μέλη του ΚΑΣ που είναι διορισμένα από την παρούσα κυβέρνηση και δεν έχουν φέρει καμία αντίρρηση στις επιθυμίες της. 

Αλγεινή εντύπωση όμως προκαλεί η παρουσία του πρώτου υπογράφοντα, του Γεωργίου Διδασκάλου, γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, ο οποίος είναι αυτός που εκ της θέσεώς του συγκαλεί το ΚΑΣ και προεδρεύει. Γιατί υπογράφει πρώτος; Μήπως είναι άλλη μία ένδειξη πολιτικής καθοδήγησης των αποφάσεων των υποτίθεται ανεξάρτητων και γι' αυτό επιστημονικών επιτροπών – όπως συμβαίνει με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας. 

Οι απαντήσεις 

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων Στάθης Γκότσης σχολίασε: «"Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε η εποχή, τα βάρη, οι συνθήκες κι άλλοι την πάθανε που τότε είπαν το ναι και δεν ακούσανε των παλιών τις υποθήκες" (Μ. Αναγνωστάκης) 

ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ για τη σημερινή δήλωση των 14 μελών του ΚΑΣ 1. Η πρωτοφανής δημόσια, δια του γραφείου τύπου του ΥΠΠΟΑ, τοποθέτηση-απάντηση των 14 διορισμένων μελών του ΚΑΣ, με επικεφαλής το πολιτικό πρόσωπο που διευθύνει τις εργασίες του οργάνου, είναι ίσως η χαριστική βολή στο ελάχιστο εναπομείναν κύρος του Συμβουλίου και των ίδιων των μελών του. Ένας κανονικός αυτοχειριασμός. 2. Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και η Αττικό Μετρό ΑΕ, στο θέμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, μετά τα συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία που προσκόμισαν στο δικαστήριο οι φορείς που έχουν ζητήσει από το ΣτΕ να ακυρώσει την υπουργική απόφαση για την "απόσπαση/επανατοποθέτηση", επιχειρείται να ξεπεραστεί με την επιστράτευση ανήκουστων μεθόδων και με εκ των υστέρων (αλλά πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης) γνωματεύσεις του ΚΑΣ. 3. Για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ η υπόθεση "αρχαία Βενιζέλου" εξελίσσεται σε έναν λυσσαλέο αγώνα (πολιτικής) ζωής και θανάτου. Είναι πασιφανές πως, τώρα πια, δεν θα σταματήσει πουθενά. Σε αυτό το φόντο δεν της αρκούσε η πλήρης υποταγή του ΚΑΣ και των μελών του στα πολιτικά της κελεύσματα. Είχε ανάγκη και τον ευτελισμό τους. Η πλήρης υιοθέτηση από τους 14 των ψευδολογιών της πολιτικής ηγεσίας και της Αττικό Μετρό ΑΕ συνιστά ομολογία συνενοχής σε ένα προμελετημένο έγκλημα»...

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: