25.11.20

Κυβέρνηση σε νευρική κρίση...



 Άνω κάτω με τις δηλώσεις υπουργών...
Η δήλωση του πάντα προσεκτικού Γιώργου Γεραπετρίτη για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που τόσο θόρυβο ξεσήκωσε, ήρθε να αποτελέσει την κορυφή του παγόβουνου και να καταδείξει πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται πλέον σε νευρική κρίση. 

Η... δήλωση του υπουργού Επικρατείας, όπως έγινε, είναι ασφαλώς προβληματική και δεν είναι τυχαίο ότι δέχθηκε σφοδρή κριτική όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από φίλια μέσα.

Μόνο, όμως, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σειρά δηλώσεων κορυφαίων υπουργών, που καταδεικνύουν πως η δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία και την οικονομία, μεταφέρονται υπό μορφή πίεσης και στο εσωτερικό της.

-Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στο Blue Sky πως επιμένει στη δήλωσή του πως πρέπει στην Ελλάδα να πανηγυρίζουμε γιατί έχουμε 12 φορές λιγότερους νεκρούς από το Βέλγιο. «Αν είχαμε δώδεκα φορές παραπάνω νεκρούς δεν θα κλαίγαμε;», επιχειρηματολόγησε χαρακτηριστικά. Και βεβαίως μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να «αδειάστηκε» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά δεν είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που εμμέσως πανηγυρίζει επαναλαμβάνοντας πως στο δεύτερο γύρο της πανδημίας τα πήγαμε καλύτερα από τον πρώτο σε σύγκριση με τους άλλους Ευρωπαίους;

-Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, φέρελπις υφυπουργός Υγείας, δεν δηλώνει απλώς ότι η κυβέρνηση τα πήγε… άριστα, αλλά, μιλώντας στη Βουλή, υποστήριξε πως δεν υπάρχει λόγος να συνταγογραφηθεί το τεστ, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης! Γιατροί θα συνταγογραφούσαν για «να μειώσουν την αγωνία των ύποπτων κρουσμάτων», όπως χαρακτηριστικά είπε! Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον υφυπουργό που δήλωνε τον περασμένο Απρίλιο, μετά τις προσλήψεις που έγιναν τότε,  πως δεν χρειαζόταν άλλες γιατί το ΕΣΥ δεν είχε ιδιαίτερη πίεση! Και είχε επίσης δηλώσει στα τέλη του καλοκαιριού πως δεν ανακοινώνονται τα κρούσματα σε κάθε νησί προκειμένου να μην στοχοποιηθούν τα συγκεκριμένα νησιά!

-Ο Θοδωρής Σκυλακάκης, που από πρόεδρος της «Δράσης» -και νωρίτερα- δεν διστάζει να μην κρύβεται, παραδέχθηκε χθες πως η κυβέρνηση έκανε εν γνώσει της  αισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία για χάρη των …αγορών! «Τις προβλέψεις τις ακούν οι αγορές. Αν προβλέψεις ότι θα καταστραφείς , μπορούν να σε καταστρέψουν σε μεγάλη ταχύτητα», είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή-λες, όμως,  και οι αγορές ενημερώνονται για την πορεία της οικονομίας  από τις δηλώσεις των υπουργών και τις προβλέψεις της κυβέρνησης και δεν έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς, αποτελώντας «κράτος εν κράτει» για να γνωρίζουν τα πάντα! Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εκ των πλέον εμπίστων στελεχών του πρωθυπουργού, παραδέχεται ευθέως πως η κυβέρνηση εν γνώσει της καλλιεργούσε λάθος προσδοκίες στον ελληνικό λαό για την κατάσταση που ερχόταν! Η ιστορία των greek statistics επανέρχεται ξανά, σε όλο της το μεγαλείο!

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε και πολλές άλλες δηλώσεις υπουργών το τελευταίο διάστημα, που αποδεικνύουν πως η κοινωνική δυσαρέσκεια μεταφέρεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ τα προβλήματα αυτά, με την ένταση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, δεν αποκλείεται σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα να καταστούν και εσωκομματικά. Το βέβαιον είναι πως αποτελούν λόγο επίσπευσης του ανασχηματισμού, τον οποίο όμως ταυτόχρονα τον καθιστούν και περισσότερο δύσκολο.

Βασίλης Σκουρής 

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: