28.11.20

«Βράζει» η Γαλλία... ... με τα φαινόμενα υπέρμετρης αστυνομικής βίας (BINTEO)...
Ημέρες «κίτρινων γιλέκων» θυμίζουν οι σημερινές διαδηλώσεις στη Γαλλία. Χιλιάδες πολίτες, σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας, βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του νόμου «συνολικής ασφάλειας». Δημοσιογράφοι, φοιτητές δημοσιογραφικών σχολών, ακτιβιστές... κινηματικές ομάδες προάσπισης των δικαιωμάτων αλλά και πολίτες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων ένωσαν τις φωνές τους κατά της ασφυκτικής αστυνομικής πίεσης που ασκείται τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών. Οι αύρες εκτόξευσης νερού επιχειρούσαν έκαναν την εμφάνισή τους στο κέντρου του Παρισιού διαλύοντας βίαια το συγκεντρωμένο πλήθος ενώ δεν έλειψαν και οι μάχες σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.


 Στο Παρίσι, 46.000 άνθρωποι (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών) γέμισαν την πλατεία Δημοκρατίας και τους γύρω δρόμους ανεμίζοντας κόκκινες σημαίες και σημαίες της Γαλλίας καταγγέλλοντας τη αστυνομική βία, απαιτώντας ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Gerald Darmanin.


Απέναντι του παρατάχθηκαν ισχυρές δυνάμεις καταστολής. Αρχικά η πορεία και η συγκέντρωση έγινε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια αλλά στην πλατεία της Βαστίλης, σύμφωνα με πληροφορίες της Figaro, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα κατά ομάδας νεαρών που φώναζαν το σύνθημα «Είμαστε όλοι αντιφασίστες» δίνοντας το έναυσμα να γενικευτούν τα επεισόδια.

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών ενώ επιστρατεύτηκαν και οι αύρες νερού προκειμένου να διαλυθεί το οργισμένο πλήθος.


Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, καταδίκασε τη βία κατά των αστυνομικών και έκανε γνωστό πως 37 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. 

Πάνω από 4.000 διαδήλωσαν στη Λιόν με συνθήματα όπως «υπουργείο της Ντροπής» και «ποιος θα μας προστατεύσει από την αστυνομία;», καλώντας ταυτόχρονα τον υπουργό Εσωτερικών να υποβάλει την παραίτησή του.


Χιλιάδες πραγματοποίησαν πορεία και στο Μπορντώ, αναμεσά τους και ο Δήμαρχος της πόλης, Πίερ Χουρμίκ. «Πρέπει να κινητοποιηθούμε για τις ελευθερίες μας» δήλωσε, «είμαι εδώ ως δήμαρχος και ως πολίτης. Είναι λάθος να εκμεταλλεύεται κανείς αυτή την περίοδο για να περάσει νόμους που σκοτώνουν τις ελευθερίες».

Στο Στρασβούργο, με τη θερμοκρασία κοντά στο μηδέν, ο Δήμαρχος είχε απαγορεύσει την πορεία μέσα από την πόλη μια ημέρα που άνοιγαν τα εμπορικά μετά το lockdown, αλλά η συγκέντρωση έγινε με μεγάλη συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: