5.11.20

ΕΤΙΤΑ: Η κυβέρνηση εργαλοποιεί την πανδημία...


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πριν από μια δεκαετία ήταν η οικονομική κρίση, η τρόικα, οι δανειστές, η απειλή της χρεωκοπίας της χώρας και τόσα άλλα που ακούγαμε τότε, για να έρθουν ως οδοστρωτήρας οι μνημονιακές κυβερνήσεις και να ισοπεδώσουν τα εργασιακά δικαιώματα. 

Σήμερα με αφορμή την πανδημία, η... Κυβέρνηση της Ν.Δ. επανέρχεται δριμύτερη για να διαλύσει στην κυριολεξία ό,τι έχει απομείνει. Έτσι, ο Υπουργός «Εργοδοσίας» Κος Βρούτσης, πάντα πιστός στις επιταγές των εργοδοτών, ετοιμάζεται να κάνει πραγματικότητα όλους τους διακαείς πόθους τους, πάνω σε θεμελιώδη πια εργασιακά δικαιώματα αφού καμιά Κυβέρνηση και κανένας Υπουργός στο παρελθόν δεν τόλμησε να θίξει. Στόχος τους το 8ωρο, ο σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς, οι Συλλογικές Συμβάσεις, οι υπερωρίες, οι απεργίες και κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής δράσης.

Πιο συγκεκριμένα με το νέο νομοσχέδιο:

– Θα θεσμοθετηθεί η απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση και η πλήρης ελαστικοποίηση της εργασίας, δίνοντας το δικαίωμα στους εργοδότες να μην πληρώνουν τις  υπερωρίες αλλά να τις συμψηφίζουν με άδειες και μειωμένο χρόνο εργασίας άλλες ημέρες. Νομοθετείτε το 10ώρο αφού οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται ως και 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μηνου εξοφληθούν οι ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών, ή ρεπό, ή μέρες άδειας. Επίσης θα υπάρξει αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών.

–  Θα επιτεθεί στα συνδικαλιστικά δικαιώματα αλλάζοντας τον συνδικαλιστικό νόμο  Ν 1264/82. Συγκεκριμένα το συνδικάτο θα πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας. Σε περίπτωση καταλήψεων χώρων και εισόδων η απεργία καθίσταται αυτομάτως παράνομη και όσοι μετέχουν στην κινητοποίηση θα διώκονται ποινικά. Επίσης καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο. Δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά μητρώα.

– Μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης θα δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται.

-Το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο ορίζεται σε τουλάχιστον 40%.

-Θα καταργήσει τις εργατικές διαφορές από το ΣΕΠΕ στερώντας ένα βασικό “όπλο¨ των εργαζόμενων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία μεταφέροντας τις στον ΟΜΕΔ που δεν έχει ούτε το προσωπικό ούτε την πανελλαδική εμβέλεια του ΣΕΠΕ και το κυριότερο δεν έχει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων.

-Προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή.

– Ειδικά για τα Μ.Μ.Ε. ή αλλιώς όπως αναφέρει  το Ν/Σ για τις “υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και άλλες ρυθμίσεις της Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης” , περιλαμβάνει την “ευελιξία στη λειτουργία των κατόχων άδειας Τ/Σ αναφορικά με τη σχέση εργασίας του προσωπικού που απασχολούν”.

Συνάδελφοι.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε το νέο νομοσχέδιο ισοπεδώνει τα τελευταία αλλά και τα πιο θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, αφήνει τους εργαζόμενους έρμαια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες φέρνοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη φτώχεια και ανέχεια. Πλέον το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και σύσσωμοι οι εργαζόμενοι ολόκληρης της χώρας δεν έχουν άλλη επιλογή από τον δρόμο του αγώνα.

Η Ένωσή μας αλλά και όλοι οι τεχνικοί της Ιδιωτικής Τηλεόρασης θα πρωτοστατήσουν σε αυτόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: