11.11.20

Ερντογάν και Μπάιντεν: Μια δύσκολη σχέση...



Με καθυστέρηση τριών ημερών, η οποία υποκρύπτει το λιγότερο δυσαρέσκεια, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε τελικά να στείλει συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Υπενθυμίζοντας πως... οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι στρατηγικής σημασίας και βασίζονται σε γερά θεμέλια ο Ερντογάν δήλωσε στη συγχαρητήρια επιστολή του «την αποφασιστικότητα μας να συνεργαστούμε στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Δυσαρέσκεια για τη μη επανεκλογή Τραμπ


Τις προηγούμενες ημέρες τα Μέσα Ενημέρωσης έγραψαν ότι ο Ερντογάν ήταν από τους λίγους πολιτικούς που δεν είχαν συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της Ρωσίας, της Κίνας και της Βόρειας Κορέας. Η καθυστέρηση αποστολής συγχαρητήριας επιστολής προς τον Τζο Μπάιντεν σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους αναλυτές, αν μη τι άλλο ως μια ακόμη απόδειξη της δυσαρέσκειας του «σουλτάνου» για τη μη εκλογή του φίλου του Ντόναλντ Τραμπ με τον οποίο διατηρούσε πολύ καλή σχέση, η οποία και του έδινε τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις του Λευκού Οίκου.

Χάρη σε αυτή τη σχέση είχε το προνόμιο να παίρνει όποτε ήθελε τηλέφωνο στον «φίλο» του Τραμπ, παρακάμπτοντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, να τον διακόπτει από συσκέψεις, ακόμη και από παιχνίδια γκολφ, και να του ζητά χάρες ή να τον «ξελασπώσει» εάν βρισκόταν σε δύσκολη θέση.

Από την πλευρά του ο Τραμπ, γνωστός για τον θαυμασμό του προς τους ηγέτες με «σιδηρά πυγμή», θεωρούσε τον Ερντογάν «σκακιστή παγκόσμιας κλάσης» στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα και πάντα φρόντιζε να μην τον αφήνει ακάλυπτο, ακόμη κι όταν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρισκόταν στο ναδίρ, όπως ήταν έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 και την φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Τα «χατίρια» του Τραμπ προς τον Ερντογάν

Αποτελεί κοινό μυστικό πως ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, δεν χαλούσε τα χατίρια στον Ερντογάν, ακόμη και στις περιπτώσεις που διακυβεύονταν τα αμερικανικά συμφέροντα. Από το 2016 και μετά επέτρεψε στην Τουρκία να διεξαγάγει τέσσερις στρατιωτικές επεμβάσεις στη βόρεια Συρία («Ασπίδα του Ευφράτη», «Κλάδος Ελαίας», «Πηγή Ειρήνης» κ.ά.). οι οποίες και στρέφονταν κατά των Κούρδων της Συρίας, που όλα αυτά τα χρόνια ήταν σύμμαχοι της Αμερικής και της Δύσης, ματώνοντας στα πεδία της μάχης, πολεμώντας και νικώντας τους τζιχαντιστές. Ο Τραμπ κυριολεκτικά τους εγκατέλειψε στα νύχια του Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τους πρώην συμμάχους των ΗΠΑ, δηλαδή τις δυνάμεις του YPG, εν μία νυκτί εν δυνάμει «τρομοκράτες» όπως ζητούσε επίμονα ο «σουλτάνος».

Ο Τραμπ έκανε επίσης τα «στραβά μάτια» όταν η Τουρκία άρχισε να αναμειγνύεται στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, βοηθώντας στρατιωτικά την κυβέρνηση της Τρίπολης ώστε να ανακόψει την επίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ. Ο Ερντογάν τον έπεισε πως αυτό ήταν «προς συμφέρον της Αμερικής», διότι διαφορετικά, μέσω μιας ενδεχόμενης νίκης του Χαφτάρ, θα ενισχυόταν και άλλο η παρουσία της Ρωσίας στη Λιβύη.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του  Γιώργου Στάμκου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: