11.11.20

Στο 92% αποτελεσματικό το εμβόλιο Sputnik V!...


Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι κατά 92% αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από τον κορονοϊό σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των... κλινικών δοκιμών, όπως αναφέρει το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF).

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ενέκρινε το Sputnik V για δημόσια χρήση τον Αύγουστο (η πρώτη χώρα που έκανε κάτι τέτοιο), αν και η έγκριση ήρθε πριν από την έναρξη μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών τον Σεπτέμβριο.

"Με βάση τα δεδομένα, έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο", δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια είδηση για την οποία οι κατασκευαστές του εμβολίου θα μιλούν μια μέρα στα εγγόνια τους.

Σύμφωνα με το RDIF, τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα από τους πρώτους 16.000 συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Οι δοκιμές θα συνεχιστούν για έξι ακόμη μήνες, ανέφερε το RDIF και τα δεδομένα από τις δοκιμές θα δημοσιευθούν επίσης σε ένα κορυφαίο διεθνές ιατρικό περιοδικό μετά από μια εξέτασή τους από ειδικούς.

Η λεγόμενη δοκιμή Φάσης III του εμβολίου που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya πραγματοποιείται σε 29 κλινικές σε όλη τη Μόσχα και θα περιλαμβάνει 40.000 εθελοντές συνολικά, με το ένα τέταρτο να λαμβάνει ένα εικονικό φάρμακο.

Οι πιθανότητες μόλυνσης με COVID-19 ήταν κατά 92% χαμηλότερες μεταξύ των ατόμων που εμβολιάστηκαν με το Sputnik V σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, σημειώνει το RDIF.

Σημειώνεται πως η Ρωσία κάνει δοκιμές και για ένα ακόμη εμβόλιο, το οποίο παράγεται από το Vector Institute στη Σιβηρία, ενώ αναπτύσσεται και τρίτο εμβόλιο, όπως δήλωσε ο Πούτιν την Τρίτη, προσθέτοντας ότι όλα τα εμβόλια της χώρας είναι αποτελεσματικά.

"Οι μελέτες έχουν ήδη δείξει και επιβεβαιώσει ότι, πρώτον, αυτά τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες μετά τη χρήση, και δεύτερον, όλα είναι αποτελεσματικά", ανέφερε ο Πούτιν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: