2.11.20

Τα 29 «εγώ»...


...στο διάγγελμα του Μητσοτάκη... 

 Χρησιμοποιώντας την λέξη «εγώ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης εικοσιεννέα φορές στο τελευταίο διάγγελμα ανακοίνωσε ουσιαστικά την αγωνία του όχι τόσο για την χώρα, αλλά την περίφημη... δημοφιλία του -που ανέβηκε μετά τις εκλογές αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις. «Με ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο» είπε. «Μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών». Κι έφυγε για να πάει στην Σάμο να φωτογραφηθεί με τον πατέρα του ενός από τα θύματα του σεισμού. 

 Η φράση του «να δράσουμε τώρα -πριν λυγίσουν οι Μονάδες Εντατικής από το βάρος ζωών που κινδυνεύουν – που έχουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων» υποκρύπτει την γνώση του πως μπορεί να λυγίσει το σύστημα υγείας και πως μπορεί να μην έχει αύριο δυνατότητα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων. «Ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς». Δηλαδή θα καταστρέψουμε τώρα την εστίαση για να προστατεύσουμε την βιομηχανία -και την οικονομία με ένα «αισιόδοξο» Δεκέμβριο. Ποιον κοροϊδεύει; 

 Ύφεση, ανεργία, φόροι 

 Tα μέτρα για τον κορονοϊό θα κρατήσουν ένα -δύο χρόνια ακόμα και αν βρεθεί το εμβόλιο. Τα σενάρια για την οικονομία προβλέπουν ύφεση 10%, χρέος 220% του ΑΕΠ και πρωτογενές έλλειμμα 8% του ΑΕΠ. Τα σενάρια για την ανάπτυξη υπολείπονται του στόχου της κυβέρνησης και καλά όσα υποσχέθηκε προεκλογικά -για ανάπτυξη 4%- τάφαγε ο κορονοϊός -που χρησιμοποιείται για να κρύψει την αποτυχία της κυβέρνησης -πριν έρθει ακόμα η πανδημία -που θα αντιμετώπιζε ως γρίπη.

 Με απόλυτη ειλικρίνεια ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο ερώτημα τι θα συμβεί μετά τη λήξη της πανδημίας και πώς θα καλυφθούν οι μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό απάντησε πως «τα σημερινά μέτρα στήριξης είναι μελλοντικοί φόροι». Η κυβέρνηση γνωρίζει πως τα φτωχά μέτρα στήριξης κάπως πρέπει να πληρωθούν στο μέλλον και πως η ύφεση το 2020, θα κινηθεί πάνω από 10%, η ανεργία θα αυξηθεί, επιχειρήσεις θα κλείσουν, οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και η μεσαία τάξη -που ήρθε για να σώσει- θα υποφέρει. 

 Γι΄αυτό- όπως είπε ήδη ο Πρωθυπουργός- δεν κάνει σπατάλες, αλλά οικονομία: δεν διαθέτει χρήματα για να σώσει τις επιχειρήσεις, αλλά -όπως ομολογούν υπουργοί του- θα αφήσει τα «ζόμπι» να πεθάνουν και μετά θα ενισχύσει τις υγιείς. Θα «ανατάξει» την οικονομία -αφού πρώτα διδάξει την κοινωνία πως μπορεί να ζήσει και με διακόσια ευρώ. «Ο πρωταρχικός στόχος είναι οι επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες και έχουμε υπογραμμίσει στις τράπεζες την ανάγκη να κινηθούν με μεγάλη ταχύτητα για νέες χρηματοδοτήσεις. 

Ωστόσο, η παρεχόμενη ρευστότητα δεν θα κατευθυνθεί ούτε σε επιχειρήσεις – zombie, ούτε σε μπαταχτσήδες, που δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην ανταγωνιστικότητα, αλλά σε τομείς της Οικονομίας που θα αναδείξει η περίοδος μετά την κρίση» έχει πει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός. Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην ΔΕΘ ήταν πιο αναλυτικός μιλώντας για την «αλλαγή παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση του κράτους, τις υποδομές, την αναμόρφωση του συστήματος υγείας«.

 Το σχέδιο της «ανάταξης» της οικονομίας 

 Για τον ΣΥΡΙΖΑ που απορεί γιατί δεν δίνει λεφτά στις επιχειρήσεις πριν κλείσουν ή γιατί δεν ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας και το αφήνει να καταρρεύσει η απάντηση είναι στην προηγούμενη παράγραφο και σε ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του TVXS: «Ένα οργανωμένο σχέδιο για να απομονωθεί το ΕΣΥ αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του COVID-19 και να περάσει όλη η δημόσια υγεία σε ιδιώτες, εξελίσσεται σταθερά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως καταγγέλλουν αρκετοί παράγοντες του χώρου και όπως αποδεικνύεται από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. 

 Η κυβέρνηση μέσα στον πανικό της πανδημία βρήκε την ευκαιρία όχι μόνο να περάσει νομοσχέδια για ξεμπερδεύει με την πτώχευση από όσους χρωστούν και την κατάσχεση της περιουσίας τους, αλλά να μην υπάρχουν αντιδράσεις: ψήφισε νόμο για τις διαδηλώσεις, κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο και κάνει τις απεργίες δύσκολες την ώρα που «αναμορφώνει» το εργατικό δίκαιο με δεκάωρο, απλήρωτες υπερωρίες -φτηνή εργασία. 

 Το μόνο πρόβλημα που έχει ο Μητσοτάκης -αφού εξαγοράζει τα μέσα ενημέρωσης για να τον αποθεώνουν- είναι ο Ερντογάν -αν και εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα για να τον αφήσει ήσυχο -να δέρνει ακόμα και πεντάχρονα και να τσιμεντώνει την Ακρόπολη στο μόνο «εμβληματικό» από τα έργα που είχε ανακοινώσει. Μια δημοσκόπηση ωστόσο δείχνει πως σχεδόν οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι ακόμα και αν οι Τούρκοι μπουν στα έξι μίλια η λύση είναι η διπλωματία.

 Η κυβέρνηση «αντέχει» παρά την πτώση της δημοφιλίας του Μητσοτάκη και οι εκλογές -αν γίνουν τώρα- θα οδηγήσουν και πάλι σε κυβέρνηση Μητσοτάκη. Φαίνεται πως η Ελλάδα οδηγείται σε πολλαπλές τραγωδίες, αλλά ο κόσμος θα αφυπνισθεί αφού συμβούν. Όταν ο εξευτελισμός θα γίνει τέλειος, η εικονική πραγματικότητα που κατασκευάζουν τα πληρωμένα μέσα ενημέρωσης αποκαλυφθεί και ο «αισιόδοξος Δεκέμβριος» του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνει «Μαύρος Δεκέμβρης» και η αρχή του τέλους...

 Νίκος Λακόπουλος

 Πηγή:anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: