4.11.20

Αμερικανικές εκλογές 2020: Θρίλερ με τις πολιτείες-κλειδιά...



Παρ’ ότι βρισκόμαστε μία ανάσα μακριά από το εκλογικό αποτέλεσμα αυτής της κρίσιμης αναμέτρησης, είναι σχετικά νωρίς για νικητές και χαμένους.

Οι πρώτες...εκτιμήσεις για τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών δίνουν και παίρνουν. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, είναι σχετικά νωρίς ακόμα για να σχηματιστεί μια καθαρή εικόνα.

Ο πρόεδρος Τραμπ διέψευσε όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι η νίκη θα αποτελέσει περίπατο για τον πολιτικό του αντίπαλο. Από την άλλη, ο πρωτοφανής αριθμός των επιστολικών ψήφων, όχι μόνο αναμένεται να καθυστερήσει την όλη διαδικασία, αλλά ενδέχεται ακόμα και να ανατρέψει την εικόνα που έχει μέχρι στιγμής εδραιωθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν είχαν εξαρχής δείξει την προτίμησή τους στην επιστολική ψήφο.

Η Φλόριντα και η Πενσιλβάνια είναι οι δύο κρίσιμες πολιτείες και την πρώτη φαίνεται να την κερδίζει ο Τραμπ. Λόγω και της επιστολικής ψήφου, δεν αποκλείεται ο νικητής των εκλογών να αναδειχθεί μετά από μέρες. Η Φλόριντα δίνει 29 εκλέκτορες. Η Πενσυλβάνια 20 εκλέκτορες, η Βόρεια Καρολίνα 15 εκλέκτορες, το Οχάιο 18 εκλέκτορες, η Τζόρτζια 16 εκλέκτορες και η Άιοβα 6 εκλέκτορες.


Όσο περνάει η ώρα κλειδώνουν οι πολιτείες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει την πολιτεία του Κεντάκι (8 εκλέκτορες), της  Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες), του Τένεσι (11 εκλέκτορες), της Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες), του Μισσισιπί (6 εκλέκτορες), της Νότιας Καρολίνας (9 εκλέκτορες), του Αρκάνσας (6 εκλέκτορες), της Δυτικής Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες) , της Ιντιάνα (11 εκλέκτορες) και του Γουαϊόμινγκ (3 εκλέκτορες).

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να κερδίζει την πολιτεία του Βερμόντ (3 εκλέκτορες), τη Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες), το Νιού Τζέρσεϊ (14 εκλέκτορες), τη Μασαχουσέτη (11 εκλέκτορες), το Μέριλαντ (10 εκλέκτορες), το Ιλινόις (20 εκλέκτορες), το Ρόουντ Άιλαντ (4 εκλέκτορες), το Ντέλαγουερ (3 εκλέκτορες), το Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες), τη Νέα Υόρκη (29 εκλέκτορες), .

Μάχη στήθος με στήθος δίνεται σε άλλη μία πολιτεία κλειδί, στη Βόρεια Καρολίνα. Η Τζόρτζια χάνεται από τα χέρια του Τραμπ, ενώ το επιτελείο του παραδέχεται ότι και το Μίσιγκαν είναι μία σημαντική απώλεια. Σε κάθε περίπτωση, στην Αριζόνα προηγείται ο Μπάιντεν. Πρόκειται για ακόμα μια πολιτεία κομβικής σημασίας.


Μάχη για να κερδίσουν τη Γερουσία - καθώς 14 έδρες θα ανανεωθούν στις σημερινές αμερικανικές εκλογές - δίνουν οι Δημοκρατικοί, με στόχο να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου. Ωστόσο, τα τελικά αποτελέσματα σε τουλάχιστον πέντε από αυτές τις αναμετρήσεις μπορεί να μην γίνουν γνωστά προτού περάσουν αρκετές ημέρες ακόμη και μήνες.

Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει διάγγελμα. Διάγγελμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: