26.10.20

Tο πάρτι των δημοσκόπων...


Μια νέα κατηγορία ψηφοφόρων απέκτησε η ΝΔ: είναι όσοι χάνουν τα σπίτια από τους νόμους που ψηφίζει η κυβέρνησή της. Την ψηφίζουν με ευγνωμοσύνη πλέον. Δεν είναι πλάκα. Το λένε κάποιοι δημοσκόποι που... έχουν ανακαλύψει μια νέα συνήθεια των πολιτών: όσο περισσότερο αποτυγχάνει η κυβέρνηση τόσο αυξάνεται η επιθυμία τους να την ψηφίσουν. Όσο αφανίζει τα δικαιώματα των πολλών σβήνει τα βερεσέδια των λίγων, τόσο τη λατρεύουν. Οι πολλοί. Όσο αυξάνεται λίστα των αποτυχημένων υπουργών, τόσο ενισχύεται η επιτυχία της κυβέρνησης. 

 Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κέρδισε τις εκλογές με οκτώ μονάδες διαφορά, αν γίνουν σήμερα θα τις κερδίσει με είκοσι. Σε κάνα χρόνο όταν δεν θα έχει αφήσει τίποτε όρθιο θα φτάσει η διαφορά σε σαράντα μονάδες. Κάποιος πρέπει να σταματήσει αυτό. Εκτός από καραγκιοζιλίκι βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία. Αλλοιώνει τις πεποιθήσεις του πληθυσμού για να διαμορφώσει αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Όπως το 2019. Η κοινωνία μένει απροστάτευτη στην παραπληροφόρηση και την αυθαιρεσία που παράγουν υποτιθέμενες έρευνες κοινής γνώμης για την ποιότητα, την αξιοπιστία αλλά και τη νομιμότητα των οποίων δεν μιλάει κανείς. Ούτε καν ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που είναι το μεγάλο θύμα αυτής της φάμπρικας. 

 Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζητάει να εφαρμοσθεί η νομοθεσία, ούτε κανείς από το κόμμα του ελέγχει τις παραβιάσεις της. Κανείς δεν προσέφυγε στο ΕΣΡ που έχει την αρμοδιότητα ως ανεξάρτητη αρχή για την εφαρμογή της. Ο νόμος 3603/2007 που ρυθμίζει ΄θέματα δημοσκοπήσεων παραμένει αν ανενεργός. Και οι δημοσκόποι κάνουν παρτι. Νάναι καλά η ΝΔ που βάζει τα φωτορυθμικά. 

 Η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Αλλά μένει στο συρτάρι. «Οι φορείς ή οι επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων οφείλουν να διασφαλίζουν την αμερόληπτη, αξιόπιστη και χωρίς επιρροές διεξαγωγή των δημοσκοπήσεων και εξαγωγή των αποτελεσμάτων τους». Ποιος ελέγχει ότι το κάνουν; «Είναι υπεύθυνοι για την επιλογή και την εκπαίδευση των προσώπων που πραγματοποιούν τη δημοσκόπηση, τον έλεγχο των στοιχείων και την ορθή επεξεργασία». 

Πότε επενέβη το ΕΣΡ για να διαπιστώσει αν αυτό συμβαίνει ή γίνονται μπακάλικοι λογαριασμοί; Το δείγμα πρέπει να επιλέγεται με «παραδεκτές, κατά τους κανόνες της στατιστικής επιστήμης, μεθόδους δειγματοληψίας». Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα στοιχεία που απαριθμούνται στο νόμο. Εκτός από την -ελεγχόμενη- μέθοδο διενέργειας μιας έρευνας πρέπει να συντρέχουν και άλλα. -Ποιος παρήγγειλε, ποιος πληρώνει το κόστος και πόσο ακριβώς είναι; Ποιος ελέγχει ότι οι εταιρίες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ερωτηματολόγια, τα οποία πρέπει να φυλάσσονται για ένα χρόνο; Πότε το ΕΣΡ έκανε ελεγχο για να διαπιστώσει ότι οι «πίτες» και οι «κολώνες» που κοινοποιούνται απεικονίζουν το σώμα της έρευνας; «Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων πρέπει να γίνεται κατά τρόπο αντικειμενικό» λέει ο νόμος. Τα στοιχεία πρέπει να κοινοποιούνται στον εντολέα και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

 Η Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δικαιούται να ζητεί από τον δημοσκόπο «το κόστος διενέργειας της δημοσκόπησης και τον τρόπο κάλυψής του, τον τρόπο ελέγχου της ακρίβειας των στοιχείων και τις σταθμίσεις». Πότε το έκανε; Ο νόμος υπάρχει αλλά κανείς δεν ελέγχει την εφαρμογή του. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έκανε μια έρευνα με έναν αριθμό ερωτηματολογίων και από αυτά προκύπτουν τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα. Χωρίς κόλπα όπως «εκτίμηση ψήφου» , «εκτίμηση εκλογικής επιρροής», «αναγωγή» και άλλα παρεμφερή, που απεικονίζουν απλώς τη γνώμη. Χρονια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ το αντιμετωπίσει σαν «σφάξε με, αγά μου, να αγιάσω». 

 Οι έρευνες δεν αποτιμούν την διάθεση της κοινής γνώμης, αλλά προσπαθούν να την διαμορφώσουν. Ιλαροτραγωδία. Είναι το πιο σκληρό εργαλείο προπαγάνδας του Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας απλώς τον παρακολουθεί να παραμυθιάζει την κοινωνία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και ο Κουτρουμάνος δεν προστατεύει τους πολίτες, όπως οφείλει. Μέχρι πότε;...

 Γ. Λακόπουλος

Πηγή:anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: