25.10.20

«Σε τουρκική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis»...


«Η περιοχή στην οποία διενεργεί έρευνες το Oruc Reis βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» υποστήριξε ο... 
εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, στον απόηχο της νέας NAVTEX, η οποία παρατείνει τις έρευνες του πλοίου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. Ο κ. Ακσόι ανέφερε ότι η περιοχή στην οποία διενεργεί έρευνες το Oruc Reis βρίσκεται 440 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τις τουρκικές ακτές. Της δήλωσης του κ. Ακσόι είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ανέφερε ότι «η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης». 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά καθώς και για την ενημέρωση των εταίρων σχετικά με τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. 

Απάντηση Αθήνας με αντι–NAVTEX 

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι–NAVTEX με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX. Συγκεκριμένα, στην ελληνική NAVTEX τονίζεται ότι η τουρκική NAVTEX αναφέρεται σε «μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Υπογραμμίζεται, δε, ότι ο σταθμός του Ηρακλείου «έχει την αρμοδιότητα για να εκδίδει μηνύματα NAVTEX στην περιοχή». 

«Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου» 

«Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις. Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου. Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα νεοθωμανισμό» ήταν το μήνυμα του κ. Δένδια προς την Άγκυρα από το βήμα της Βουλής. Η εξωτερική μας πολιτική, είπε ο υπουργός, «δεν είναι φοβική, δεν είναι πολιτική μιας περίκλειστης Ελλάδας, μιας ανασφαλούς Ελλάδας. Δεν είναι πολιτική μια μίζερης Ελλάδας. Δεν είναι πολιτική μιας καχύποπτης απομονωμένης Ελλάδας. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα σύγχρονη, «ανοικτή» προς όλες τις θρησκείες, προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα φιλόδοξη με αυτοπεποίθηση. Σε μια Ελλάδα κέντρο οικονομικής ανάπτυξης των Βαλκανίων»...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: