16.10.20

Στο “παρά πέντε” για lockdown τα Ιωάννινα...


Τον κώδωνα του κινδύνου για τα... Ιωάννινα κρούει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μετά την επιβολή lockdown στην Κοζάνη.

 Όπως είπε, η πρωτεύουσα της Ηπείρου βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ του επιπέδου 3 και 4 στον χάρτη υγειονομικής προστασίας, δηλαδή λίγο πριν το τοπικό lockdown. Την ίδια ώρα η Αττική φαίνεται πως απέχει, παρά την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.

 «Η Αττική είναι μακριά από το επίπεδο 4 σε σχέση με άλλες περιοχές» αποκάλυψε ο κ. Χαρδαλιάς. «Υπάρχει όριο από την ΕΕ, που περνάμε από το πορτοκαλί στο κόκκινο. Η Κοζάνη το πέρασε. Ο κεντρικός τομέας της Αττικής υπολείπεται. Ταυτόχρονα στα Ιωάννινα ο δείκτης απέχει από το “150” (σ.σ. το όριο της ΕΕ) αλλά όχι σημαντικά» τόνισε. 

 «Πρόκειται για έναν σύνθετο αλγόριθμο. Υπάρχουν κριτήρια. Οι αποφάσεις είναι δύσκολες σε μία περίοδο που παλεύουμε μια παγκόσμια κατάσταση. Βρισκόμαστε στο μέσο ενός δεύτερου κύματος. Πρέπει όλοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει ότι μπορεί» τόνισε. «Η εκτίμηση του Rt στην Αττική είναι κοντά στο 1. Η επιδημία είναι σε μία φάση ανακύκλωσης. Ο αριθμός των νεκρών δεν σχετίζεται με το Rt, το «προφίλ» των θανάτων δεν έχει αλλάξει. Βλέπουμε μεγάλες ηλικίες. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου να προστατέψουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους προστατέψουμε» είπε ο κ. Μαγιορκίνης. 

 Κέντρο βάρους η Αττική 

 Ωστόσο, η επιδημία εξακολουθεί να έχει ως κέντρο βάρους την περιφέρεια Αττικής -σήμερα είχαμε 227 κρούσματα- με κάποια σημάδια σταθεροποίσης, ενώ σε άλλες περιοχές φαίνεται να υπάρχουν αυξητικές τάσεις, ανέφερε ο καθηγητής Μαγιορκίνης. «Ήπιες αυξητικές τάσεις έχει ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα με τον αριθμό να ξεπερνάει τα 400 ανά ημέρα κρούσματα -σήμερα καταγράφηκαν για πρώτη φορά 508 διαγνώσεις».

 Όπως είπε ο καθηγητής η τάση σταθεροποίησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική φαίνεται να είναι ευαίσθητη. Ο κυλιόμενος ανά εβδομάδα συνολικός αριθμός διαγνώσεων παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση στο δεύτερο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου περίπου 80%, ενώ την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου παρουσιάζει αυξομειώσεις μεταξύ 1.200 και 1.300 διαγνώσεων ανά εβδομάδα. «Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από την μία στιγμή στην άλλη. Με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να γύρει την ζυγαριά προς την επιδημική αύξηση”... 

 Πηγή:hellasjournal.com-Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: