30.10.20

H έφεση Κωσταρέλλου για την εγκληματική οργάνωση...


Εφεση κατά της απόφασης του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, η οποία αφορά τις ποινές που επιβλήθηκαν στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ, άσκησε ο... εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος, που ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής και με τον τρόπο αυτό διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου και τις προτάσεις της.

Μετά την έφεση το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν δεσμεύεται να επιβάλει μικρότερη ποινή από αυτήν που αποφάσισε το πρωτόδικο δικαστήριο και ως εκ τούτου μπορεί να φτάσει και τα 15 έτη κάθειρξης η ποινή για το διευθυντήριο της οργάνωσης (στους Ν. Μιχαλολιάκο, Ηλ. Κασιδιάρη, Χρ. Παππά, Ι. Λαγό, Γ. Γερμενή και Ηλ. Παναγιώταρο έχει επιβληθεί κάθειρξη δεκατριών ετών, ενώ στον Αρτ. Ματθαιόπουλο δέκα ετών). Αντίστοιχα μεγαλύτερη κάθειρξη δύναται να επιβληθεί στους πέντε καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (ο πυρηνάρχης Περάματος Τ. Πανταζής καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη και οι υπόλοιποι τέσσερις σε επταετή).

Η έφεση

O εισαγγελέας Στ. Κωσταρέλλος στην έφεσή του αναφέρεται στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα από τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τονίζει ότι «δεν ευσταθεί» ο ισχυρισμός του καταδικασθέντος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ότι με τον τρόπο αυτό αναλάμβανε το πολιτικό κόστος. Επισημαίνει, επίσης, ότι οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις πριν και μετά τη δολοφονία είναι μόνο ανάμεσα σε χρυσαυγίτες και επικαλείται τις απολογίες των κατηγορουμένων από τις οποίες προκύπτει ο οργανωμένος χαρακτήρας της επίθεσης στον Παύλο.

Ετσι, ο Στ. Κωσταρέλλος σημειώνει ότι «οι καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ασκούσαν πλήρη κυριαρχία σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα έχοντας συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα».

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών ο εισαγγελέας επισημαίνει την προαναγγελία της επίθεσης από τον Ι. Λαγό και σημειώνει ότι ο κατηγορούμενος στο ακροατήριο «προφανώς επεδίωξε να αποκρύψει την ιεραρχική δομή και οργάνωση της Χρυσής Αυγής, αφού ουδέποτε η ενέργειά του αυτή (προαναγγελία της επίθεσης) αποδοκιμάστηκε από κανέναν». Οπως σημειώνει, το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά τον βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού: α) τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στη βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης, β) προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι δικηγόροι των Αιγύπτιων

Η έφεση του εισαγγελέα έρχεται ύστερα από αντίστοιχο αίτημα της πολιτικής αγωγής, στο οποίο οι συνήγοροι υπεράσπισης των Αιγύπτιων αλιεργατών -Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας- τόνιζαν ότι «οι ποινές είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με ποινές που επιβάλλονται πρόσφατα από τα ελληνικά δικαστήρια σε ανάλογες περιπτώσεις, που υπολείπονται των κριτηρίων της δίκαιης και ανάλογης τιμωρίας, λαμβανομένης υπόψη της φρικαλεότητας των πράξεών τους».

Σε σημερινή ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι σημειώνουν: «Η εισαγγελική έφεση με σκοπό την επιβολή αυστηρότερων ποινών στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Αμπουζίντ Εμπάρακ, που έχουν καταδικαστεί για το αδίκημα αυτό καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δικαιώνει το αίτημα και τις επισημάνσεις μας που από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι ποινές εκφράσαμε την κρίση ότι υπολείπονται της δίκαιης και ανάλογης τιμωρίας του άρθρου 79 Π.Κ. 

Δίνεται έτσι η δυνατότητα να αποκατασταθεί ένα αρνητικό σημείο της απόφασης. Το ίδιο ισχύει και για την έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων όσων κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και θα δικαστούν και αυτοί σε δεύτερο βαθμό με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής μεγαλύτερης ποινής. 
Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός, ότι οι εφέσεις αυτές προέρχονται από τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος δεν έλειψε λεπτό από τη δίκη και γνωρίζει σε βάθος τν δικογραφία, όσο και όλοι οι υπόλοιποι εισαγγελικοί διαδικαστικοί λειτουργεί που συμμετείχαν. Κατά τα λοιπά θεωρούμε ότι προτεραιότητα πλέον αποτελεί η άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την χορήγηση αποζημίωσης στα θύματα της Χρυσής Αυγής»...

Γιώτα Τέσση

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: