14.10.20

Ενημέρωση και εθνική ενότητα...


Oποιος δεν περίμενε τη νέα τουρκική πρόκληση σε Κύπρο και Ελλάδα είναι μάλλον αφελής. Ολη η τακτική του Ερντογάν έχει δείξει ότι τεντώνει το σχοινί μέχρι το έσχατο σημείο, φορτώνει τις διεκδικήσεις του διαρκώς και δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας... διαπραγμάτευσης με τους δικούς του όρους. Καλώς ή κακώς όμως με την Τουρκία έχουμε πρόβλημα και με αυτήν είμαστε αναγκασμένοι να ζήσουμε δίπλα δίπλα.

Εχουμε δύο επιλογές για την επίλυση των προβλημάτων που μας χωρίζουν: τον πόλεμο όπου τα κερδίζουμε όλα ή τα χάνουμε όλα και τον διάλογο που μοιραία οδηγεί σε συμβιβασμό - σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως και επώδυνο.

Είμαστε βέβαιοι πως δεν υπάρχει σοβαρή πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που να προκρίνει τον πόλεμο. Οπως είμαστε εξίσου βέβαιοι πως δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη ότι η Ελλάδα πρέπει να υπερασπίσει με κάθε μέσο την εθνική κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Ενδεχομένως να γίνει χειρότερη το αμέσως προσεχές διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις που μάλλον την υπερβαίνουν, όπως θα υπερέβαιναν και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. Τίποτα το παράξενο σε όλα αυτά.

Το παράξενο βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πώς η κυβέρνηση θέλει να πορευτεί, καθώς ενημέρωση του λαού και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας δεν υπάρχει σε κρίσιμα ζητήματα.

Για παράδειγμα τι συζητήθηκε και τι συμφωνήθηκε στο Βερολίνο ανάμεσα στη χώρα μας και την Τουρκία; Αφού αυτό που υπογράφτηκε στη γερμανική πρωτεύουσα είναι ένα απλό πρακτικό της συνάντησης -όπως ισχυρίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης-, γιατί δεν μπορούν να το δουν οι πολιτικοί αρχηγοί;

Ενα δεύτερο θέμα για το οποίο δεν απαντά η κυβέρνηση είναι η συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την αποφυγή κρίσεων. Στα πόσα μίλια στον αέρα και στα πόσα στη θάλασσα ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός;

Εκεί που το διεθνές δίκαιο μας αναγνωρίζει κυριαρχικό δικαίωμα ή εκεί που η Τουρκία θέλει να μας πάει; Για όλα αυτά και για άλλα θα έπρεπε ήδη να υπάρχει ενημέρωση. Στην άγνοια δεν στήθηκε ποτέ καμία εθνική ενότητα και καμία λαϊκή και εθνική ετοιμότητα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: