27.10.20

Προκαλεί με «πικ νικ» στα κλειστά Βαρώσια...


«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πρότεινε... 
«πικ νικ» στα κλειστά Βαρώσια, ενώ επιβεβαίωσε την νέα κατεύθυνση της Άγκυρας για δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Υποδεχόμενος τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε το «αξίωμα», ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσκεψη στην βόρεια Κύπρο για να ανταποδώσει την επίσκεψη του Ερσίν Τατάρ. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν διαμορφώνοντας το πρόγραμμα της επίσκεψης του, πρότεινε αφού θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και αφού πραγματοποιήσουν εγκαίνια ενός νοσοκομείου να κάνουν πικ νικ στα περίκλειστα Βαρώσια. «Υπάρχει κάτι να μας εμποδίζει;» ρώτησε τον Τσαβούσογλου. Ενώ πρόσθεσε ότι «είναι χρήσιμο να κάνουμε πικνίκ εκείνη τη μέρα. Παρακολουθούμε από εδώ στις οθόνες. Θέλουμε να το ζήσουμε προσωπικά. Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί. Αφήστε τους Κύπριους αδελφούς μας να δουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να ζήσουν». 

Ερντογάν και Τατάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μίλησαν για μια νέα πραγματικότητα δύο κρατών και είπαν ότι η συνέχιση των συνομιλιών για ομοσπονδία είναι χάσιμο χρόνου. Κατηγόρησαν την ελληνική πλευρά ότι ευθύνεται για την έλλειψη λύσης και για τη μη επιθυμία να δει την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως ισότιμο εταίρο. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η προσέγγιση των Ελληνοκυπρίων μπλόκαρε προηγούμενες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, τονίζοντας πως η ομοσπονδία δεν είναι ένα μοντέλο λύσης που μπορεί να ισχύει και χρειάζονται νέες ιδέες, ανέφερε. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό τις τρέχουσες παραμέτρους μετά από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που έχει διαρκέσει περισσότερο από μισό αιώνα», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Ανέφερε επίσης ότι «σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι η έναρξη συνομιλιών με βάση μια ομοσπονδία θα είναι χάσιμο χρόνου. Επομένως, πιστεύουμε ότι μια λύση δύο κρατών πρέπει τώρα να τεθεί στο τραπέζι με μια ρεαλιστική πρόταση». 

Όπως ισχυρίστηκε «υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστοί λαοί, οι οποίοι έχουν ιδρύσει δύο ξεχωριστά κράτη αυτή τη στιγμή». Η βάση της λύσης, «κατά την οποία οι δύο λαοί θα μπορούν να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο μέσα σε ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια, βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί. Πιστεύω ότι τώρα η λύση των δύο κρατών πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία ρεαλιστική προσέγγιση». Ο Τατάρ δήλωσε από την πλευρά του ότι μια τουρκική πρόταση για τη διεξαγωγή μιας πενταμερούς άτυπης διάσκεψης μεταξύ Τουρκίας, ψευδοκράτους, Ελληνοκυπρίων, Ελλάδας και Ηνωμένων Εθνών είναι «η τελευταία ευκαιρία» για μια συμφωνία...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: