13.10.20

Κύπρος: Σκάνδαλο με την επί πληρωμή απόκτηση διαβατηρίων...


...εμπλέκει τον Πρόεδρο της Βουλής...

 Σκάνδαλο που κλονίζει τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου αποκαλύφθηκε έπειτα από την προβολή ντοκιμαντέρ του καναλιού Al Jazeera για τις διαδικασίες με τις οποίες ακόμα και καταδικασμένοι εγκληματίες μπορούν να αποκτήσουν Κυπριακό διαβατήριο, έναντι του... κατάλληλου τιμήματος, με εμπλοκή πολιτικών προσώπων όπως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής. 

 Το ντοκιμαντέρ αποτελεί συνέχεια της έρευνας του Al Jazeera για τα λεγόμενα «Cyprus Papers», έγγραφα που αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Αύγουστο και σχετίζονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (Cyprus Investment Program – CIP), μέσω του οποίου άτομα μπορούν να αποκτήσουν Κυπριακό (και άρα Ευρωπαϊκό) διαβατήριο, επενδύοντας ποσό τουλάχιστον 2,15 εκατ. ευρώ στην Κυπριακή οικονομία, συνήθως για την εξαγορά ακινήτων. 

 Οι διαδικασίες του CIP υποτίθεται πως αποκλείουν πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, έχουν ποινικές κατηγορίες ή έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν. Όμως ανάμεσα στα 2500 ονόματα που περιέχονται στα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Al Jazeera, και αφορούν τις εγκρίσεις της περιόδου 2017-19, βρίσκονται και ορισμένα ανθρώπων που παραβιάζουν τους ανωτέρω περιορισμούς. Στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου από το Al Jazeera, δύο δημοσιογράφοι του καναλιού παριστάνουν τους εκπροσώπους Κινέζου επιχειρηματία με εγκληματικό παρελθόν. Συναντώνται διαδοχικά με μεσίτες ακινήτων, τον βουλευτή του ΑΚΕΛ και επιχειρηματία, Χριστάκη Τζιοβάνη, τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζη, αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις πως το κώλυμα με το εγκληματικό παρελθόν του εντολέα τους μπορεί να παρακαμφθεί, με την πληρωμή του κατάλληλου ποσού. 

 «Εάν υπάρχουν θέματα και θέλουμε τα διαβατήρια να εκδοθούν γρηγορότερα, πηγαίνετε ψηλότερα. Πόσο ψηλότερα; Αυτό είναι δικό σας θέμα. Όσο ψηλότερα, τόσο καλύτερα», λέει στους υποτιθέμενους εκπροσώπους του Κινέζου επιχειρηματία ο Ανδρέας Πιττάτζης, αναφερόμενος στο κατώτατο όριο των 2,15 εκατ. ευρώ που απαιτείται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απόκτησης διαβατηρίων. Στη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Βουλής Συλλούρη, οι «εκπρόσωποι» λαμβάνουν τη διαβεβαίωση ότι ο εντολέας τους θα έχει «την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου», με τον πολιτικό να τονίζει «μην αναφέρετε το όνομά μου». 

 Ο σάλος που προκλήθηκε στην Κυπριακή πολιτική σκηνή έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει στην παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη. Αμφότεροι οι δύο πολιτικοί που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ ως εμπλεκόμενοι, έχουν τονίσει σε δηλώσεις τους πως οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και πως προέβησαν σε καταγγελία στην κυπριακή Αστυνομία, μόλις αντιλήφθηκαν την υπόθεση. 

 Σε σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αποφασίστηκε η κατάργηση του CIP, ενώ ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ δήλωσε πως, «Η Κομισιόν εξετάζει επί του παρόντος τη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο του κυπριακού συστήματος ενόψει πιθανών διαδικασιών επί παραβάσει»... 

info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: