11.10.20

Αύριο οι αποφάσεις για τα ελαφρυντικά της εγκληματικής οργάνωσης...



Αύριο τα σπουδαία στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ελαφρυντικών για τους καταδικασμένους.

Η αυριανή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς... η αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών θα καθορίσει και την επόμενη φάση της διαδικασίας, εκείνη της απόδοσης ποινών και πόσο υψηλές θα είναι αυτές.

Το πλαίσιο των ποινών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι 5-15 έτη, ενώ για ένταξη σε αυτήν είναι 5-10 έτη. Οι ποινές αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά μειώνονται σε 1-5 για τα μέλη και 2-8 για τους διευθυντές. Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό. Ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.


Η εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν ή όχι λόγοι αναγνώρισης ελαφρυντικών, οδηγεί τη διαδικασία στην επόμενη φάση .

Αμέσως μετά λαμβάνει τον λόγο η Εισαγγελέας η οποία υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών και ακολουθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Άγνωστο παραμένει εάν η διαδικασία θα τρέξει έτσι ώστε να ανακοινωθούν ποινές από αύριο. Όταν, όμως, αυτές ανακοινωθούν θα εξεταστεί και το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που είναι η ανασταλτική δύναμη των ποινών ή η έφεση. Αν δηλαδή θα τεθεί και για ποιους καταδικασθέντες θέμα κράτησης στην φυλακή.

Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση , εκδίδει απόσπασμα της απόφασης του για κάθε καταδισκασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία ώστε να προχωρήσει σε σύλληψη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: