11.10.20

Το Τέλος της Χρυσής Αυγής: Τα πρόσωπα της δίκης...



Ποιοι ήταν τελικά οι τυπικοί και οι άτυποι παράγοντες αυτής της πολύχρονης και εξαιρετικής σημασίας δίκης των ναζιστών; Ποιο ήταν το «πρόσωπο» της έδρας και η σημασία των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων που έζησαν ξανά τον προσωπικό τους εφιάλτη; Ποια ήταν τα... καθοριστικά σημεία στις καταθέσεις των πολυάριθμων μαρτύρων κατηγορητηρίου; Πώς η διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης εξελίχθηκε σε ιλαροτραγωδία; Πώς η πολιτική αγωγή εντυπωσίασε για την τεκμηρίωση και την τόσο συλλογική δουλειά;

Ο λόγος για μια δίκη που ταυτίστηκε με το πρόσωπο της Μάγδας Φύσσα, η οποία στάθηκε όρθια και γενναία απέναντι στους δικαστές και κυρίως απέναντι στους θύτες με τους οποίους υποχρεώθηκε να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο, στέλνοντας μήνυμα ηχηρό σε όλο τον κόσμο. Δεν την πτόησε ποτέ τίποτα, ούτε και η απελπιστική μοναξιά που πολύ συχνά βίωνε μέσα στη δικαστική αίθουσα, όπου ήταν πάντα παρούσα. Η «Εφ.Συν.» ήταν εκεί κάθε μέρα σε κάθε συνεδρίαση προκειμένου να καλύψει πλήρως τη διεξαγωγή της δίκης.

Σήμερα, λίγο πριν το «λύεται η συνεδρίαση», διηγούμαστε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, προσπαθώντας να δώσουμε ολοκληρωμένη την εικόνα των προσώπων της δίκης για όσους δεν τα είδαν. Για όσους δεν έζησαν το τείχος που ορθώθηκε πρώτα και κύρια από την έδρα στην προσπάθεια δημιουργίας τρομοκρατικής και προκλητικής ατμόσφαιρας που θέλησαν να επιβάλουν οι χρυσαυγίτες στη δικαστική αίθουσα.


Κατηγορούμενοι




Το γεμάτο εδώλιο (πλην των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης, που περιφρόνησαν εξαρχής το δικαστήριο) μετά τις πρώτες ημέρες της δίκης άρχιζε να αδειάζει, έως ότου δεν παρουσιαζόταν πλέον κανένας για να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Παρά τις βαριές κατηγορίες, οι κατηγορούμενοι επέλεξαν να απέχουν.

Το διάστημα που ήταν παρόντες αρκετοί κατηγορούμενοι με τη συμπαράσταση των συνηγόρων τους πολύ συχνά επιδόθηκαν σε προκλητικές συμπεριφορές, ακόμα και χειρονομίες προς τους μάρτυρες και το κοινό που παρακολουθούσε τη δίκη. Προφανώς όλα αυτά καταδεικνύουν έμπρακτα και τη «μεταμέλεια» που ζήτησε ως ελαφρυντικό η υπεράσπιση μαζί με το κορυφαίο επιχείρημα ότι είχαν στο σχολείο διαγωγή κοσμιοτάτη! Τελικά μόνο τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν κάποιοι, θέλοντας εκ των υστέρων να υποδηλώσουν τη «διαφοροποίησή» τους.

Η πολιτική αγωγή




Ολα αυτά τα χρόνια της δίκης, ακούραστα, με επιμονή και με προσωπικό κόστος (αφού το έκαναν αφιλοκερδώς), οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής σήκωσαν το τεράστιο βάρος της ανάδειξης μέσα στη δικαστική αίθουσα του αποδεικτικού υλικού σε βάρος της Χρυσής Αυγής. Αν και ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες, οι τρεις ομάδες της πολιτικής αγωγής (συνήγοροι οικογένειας Φύσσα, Αιγύπτιων αλιεργατών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ) κατάφεραν πολύ γρήγορα να σχηματίσουν ένα συνεκτικό σύνολο ανάλογο με εκείνο μιας αποτελεσματικής και δυνατής ομάδας μπάσκετ.

Τη βραχνή φωνή και την ομοβροντία ερωτήσεων του Ανδρέα Τζέλλη διαδεχόταν η αναλυτική προσέγγιση του Δημήτρη Ζώτου. Χρύσα Παπαδοπούλου και Ελευθερία Τομπαζόγλου, αν και νεότατες, έφτασαν πέντε χρόνια μετά να συγκλονίζουν με τις στέρεες τοποθετήσεις τους. Θανάσης Καμπαγιάννης και Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος με τις καίριες παρεμβάσεις τους κάλυψαν ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια στα πλήρη σκεπτικά τους.

Ο Κώστας Παπαδάκης συχνά-πυκνά διατύπωσε τις ενστάσεις εξ ονόματος όλης της πολιτικής αγωγής για τα εμπόδια που συναντούσε η δικαστική διαδικασία. Ακόμα, Κώστας Σκαρμέας, Μάνος Μαλαγάρης, Χάρης Στρατής, Παναγιώτης Σαπουντζάκης, Αντώνης Αντανασιώτης, Αγγελος Βρεττός.

Ολοι μαζί οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, αν και με διαφορετικές πολιτικές αποχρώσεις μεταξύ τους, κατάφεραν να συνεργαστούν αρμονικά για τη στοιχειοθέτηση της εγκληματικής οργάνωσης και να φτάσουν -στο τελικό στάδιο των αγορεύσεων- να είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσει ο ένας από τον άλλον, η μία υπόθεση από την άλλη και κυρίως αδύνατο να ιεραρχήσει κανείς την ποιότητα και την πληρότητα της κάθε αγόρευσης.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο των Γιάννη Μπασκάκη, Αντας Ψαρρά, Δημήτρη Ψαρρά, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: