16.10.20

Ο απαγορευμένος «Μεγάλος Δικτάτορας» του Τσάπλιν...


Όταν ο Τσάρλι Τσάπλιν γύριζε τον «Μεγάλο Δικτάτορα» η Αμερική δεν είχε μπει ακόμα στον πόλεμο και η Ευρώπη τον είχε ήδη ξεκινήσει. Οι φιλοναζί της Αμερικής έστελναν επιστολές διαμαρτυρίας απαιτώντας να σταματήσουν τα γυρίσματα της ταινίας και οι... ναζί της Ευρώπης σπίλωναν με κάθε τρόπο αυτόν «τον Εβραίο παλιάτσο, τον Τσάπλιν».

Σαν σήμερα, το 1940, μετά από σχεδόν δύο χρόνια γυρισμάτων, ο «Μεγάλος Δικτάτορας», η πρώτη ομιλούσα ταινία του Τσάπλιν, κάνει πρεμιέρα στην Αμερική. Ο Χίτλερ ζητά να του βρουν μια κόπια, βλέπει δύο φορές την ταινία και απαγορεύει την προβολή της. Το ίδιο θα κάνουν ο Μουσολίνι και ο Φράνκο.

Ο Τσάπλιν στην «Αυτοβιογραφία» του θα πει: «Θα έδινα τα πάντα για να μάθω τι σκέφτηκε ο Χίτλερ για την ταινία... Βέβαια, αν γνώριζα την πραγματική θηριωδία των Γερμανών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ίσως να μην έκανα ποτέ τον "Μεγάλο Δικτάτορα"».




- Στην πρώτη φωτογραφία το χειρόγραφο του Τσάπλιν από τον μονόλογο του «Μεγάλου Δικτάτορα». και στη δεύτερη η τελική του μορφή, δακτυλογραφημενη από την γραμματέα του. 

Από το Facebook της Χριστίνας Καπετανοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: