1.10.20

Μιλούν για μαύρο χρυσό και όχι για άσπρη σκόνη...


Μετά την άκρως επιβαρυντική εισαγγελική πρόταση για τέσσερις από τους πέντε βασικούς Ελληνες κατηγορουμένους, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των Αιμίλιου Κοτσώνη, Βασίλη Κουρούβανη και Γιώργου Μπουρδούβαλη συνεχίστηκε στο... Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά η δίκη για τους 2,1 τόνους ηρωίνης του «Noor One», η οποία πλησιάζει προς το τέλος της. 

Πλην του Μάκη Γιαννουσάκη, οι κατηγορούμενοι Κοτσώνης, Κουρούβανης και Μπουρδούβαλης εξακολουθούν να δηλώνουν άγνοια για τα ναρκωτικά και συσχετίζουν την εμπλοκή τους με το Noor One με σχέδια μεταφοράς πετρελαίων.

Ο Γ. Ηρειώτης, συνήγορος του Αιμίλιου Κοτσώνη (πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώην συνεργάτης του Β. Μαρινάκη), επισήμανε πως ο πελάτης του έχει αθωωθεί πρωτόδικα για κατοχή των ναρκωτικών και διερωτήθηκε: «Πώς διαμετακομίζω κάτι που δεν κατέχω;». Ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα (σε 10 χρόνια κάθειρξη με αναστολή) για απλή συνέργεια στη διαμετακόμιση, όμως τώρα η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Βλάχου προτείνει την καταδίκη του για συναυτουργία, κάνοντας δεκτή την έφεση της εισαγγελέως του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου Μαρίας Τρουπή.

«Ο Κοτσώνης είναι ένας άνθρωπος που θέλει να βοηθάει. Αυτό δεν τον κάνει έμπορο ναρκωτικών. Δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ ο Κοτσώνης. Δεν προέκυψε αν είναι άτυπος συνεταίρος», ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισής του, ο οποίος αρνήθηκε τη συνεκμετάλλευση του «Noor One» (όπως του αποδίδεται από τον τελευταίο ιδιοκτήτη του πλοίου, Π. Καλαφάτη).

Ο... σατανάς, το Ιράν και η Βενεζουέλα

Στην αγόρευσή του ο κ. Ηρειώτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Κοτσώνης εκπροσωπούσε τεράστιες εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων. Το δέχομαι ότι κρυβόταν. Ηθελε όμως να παίρνει κανένα φραγκάκι από τον ναύλο. [...] Ενας άνθρωπος ο οποίος εκπροσωπεί εταιρείες και σπάει το εμπάργκο του Ιράν με τους ψαράδες και τα βαρκάκια φοβόταν και επέλεξε να μη φαίνεται. 

Στις νόμιμες συνομιλίες μιλούσε για πλοία και για την ενασχόληση με τα βαρκάκια. Ενδιαφερόταν για την εξαγορά της Αpsco, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας μετά την Horizon (σ.σ. εταιρεία στην οποία ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος ο Γ. Μπουρδούβαλης). Το 70% της αγοράς είχε η Horizon και το 30% η Apsco στην εμπορία πετρελαιοειδών. Μπαίνει ο σατανάς, τι να πω… Εδώ τεράστιες ναυτιλιακές εταιρείες έπαιρναν πετρέλαια από τη Βενεζουέλα. Κάτι ανάλογο έκανε ή θέλησε να κάνει ο Κοτσώνης».

«Του έστησαν παγίδα»

Στον πρότερο επαγγελματικό του βίο και την απασχόλησή του στην εταιρεία του ομίλου Βαρδινογιάννη στάθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του καταδικασμένου σε ισόβια στην πρώτη δίκη, Γιώργου Μπουρδούβαλη.

«Ο Μπουρδούβαλης ήταν αρχιπλοίαρχος στην εταιρεία του Βαρδινογιάννη. Είχε τεράστια θέση στην Horizon και ήταν όνομα στο Ντουμπάι. Εχει εμπειρία 30 ετών στα καράβια. [...] Ο Μπουρδούβαλης αν ήθελε να κάνει ναρκωτικά δεν θα άφηνε ένα καράβι σε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς έγγραφα ιδιοκτησίας. Θα είχε φτιάξει μια εταιρεία. [...] Δεν μπορώ να καταλάβω πώς οδηγήθηκε δικαστήριο σε καταδικαστική κρίση με προφορική ναύλωση. Υπάρχει μεθόδευση από τον Γιαννουσάκη και τον Καλαφάτη να οδηγηθεί αυτός ο άνθρωπος εκεί που οδηγήθηκε σε πρώτο βαθμό. [...] Αυτός ο άνθρωπος έχει παγιδευτεί», ανέφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γ. Μπουρδούβαλη.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του καταδικασμένου πρωτόδικα για απλή συνέργεια Β. Κουρούβανη υποστήριξαν πως κανένας μάρτυρας δεν έχει πει κάτι εναντίον του, πως η «δουλειά έγινε μόνο για τα πετρέλαια» και πως ο πελάτης τους δεν είχε καμία σχέση με την ηρωίνη. Στάθηκαν ιδιαίτερα σε ένα mail στο οποίο ο κατηγορούμενος ενημερώνει τον Κωνσταντίνο Χρυσοχοΐδη, μεγαλομέτοχο και ιδιοκτήτη της εταιρείας πετρελαιοειδών Χρυσόιλ, ότι το «Noor One» θα μετέφερε πετρέλαια από τη Λιβύη.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Μ. Γιαννουσάκη...

Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: