13.10.20

Μόνο «κατανόηση»...


Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στη συνάντηση του εξέφρασε «έκπληξη» για τις τουρκικές ενέργειες, που «αντίκεινται» στο πνεύμα των συμφωνηθέντων, διαβεβαίωσε ότι έχει... 
«μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός» και... τέλος. Καμιά αναφορά σε μέτρα ή κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η «έμπρακτη αλληλεγγύη» ήταν η, με συμβολισμούς βεβαίως, επίσκεψή του σε Λευκωσία και Αθήνα, αλλά όχι και στην Άγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της Τρίτης εξέφρασε μεν την έκπληξή του για τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας, τόσο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια όσο και το γεγονός ότι το Oruc Reis απέπλευσε εκ νέου, αλλά στη συνέχεια δεν αναφέρθηκε σε καμιά χειροπιαστή απάντηση που θα μπορούσε να δώσει η ΕΕ στις κινήσεις Ερντογάν. «Όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης» συνέχισε ο γερμανός ΥΠΕΞ, που επισήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες επετεύχθη η αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα να έρθει στο δρόμο της διπλωματίας. «Χαίρομαι πολύ για το γεγονός ότι με την ουσιαστική βοήθεια του Έλληνα πρωθυπουργού κατέστη δυνατό να ανακοινώσουμε πριν από λίγο καιρό ότι θα πρέπει να γίνουν απευθείας συνομιλίες» σημείωσε. 

Στην συνέχεια ο κ. Μάας υπογράμμισε ότι έχει «μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ' αρχάς διακόπηκαν», σημειώνοντας ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο συμβούλιο υπάρχει μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα. «Γι' αυτό λοιπόν θεώρησα καλό να κάνω αυτή την περιοδεία, αυτό το ταξίδι, που με οδήγησε στη Λευκωσία και εδώ στην Αθήνα, όπου και το ταξίδι μου σταματάει. Γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία» κατέληξε ο Χάικο Μάας - που με τη φράση σταματάει δείχνει βεβαίως τη δυσαρέσκειά του προς την Τουρκία.

Οι κοινές δηλώσεις 

Στις κοινές δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει με την Τουρκία με το Όρους Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Θύμισε δε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πριν από μόλις μια εβδομάδα είπε στον Έλληνα ομόλογό του ότι θα προσκαλούσε την Αθήνα σε διερευνητικές επαφές «και αντί για διερευνητικές επαφές έχουμε το Όρους Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: Μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό, τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ο Χάικο Μάας από την πλευρά του τόνισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας με το Oruc Reis αλλά και στα Βαρώσια της Αμμοχώστου αντιβαίνουν πλήρως το πνεύμα των όσων είχαν συμφωνηθεί. 

Προηγούμενος σταθμός, Κύπρος 

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάικο Μάας έφτασε στην Αθήνα από την Λευκωσία, όπου συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον Κύπριο ομολόγο του Ν. Χριστοδουλίδη. «Η επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον απευθείας διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, μετά το πέρας των συναντήσεων που πραγματοποίησε στη Μεγαλόνησο...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: