15.10.20

Το τέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης...


Με την επιμέτρηση των ποινών, το δικαστήριο προσέγγισε χθες την ολοκλήρωση της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής. Μένει ο επίλογος, η εξέταση δηλαδή των αιτημάτων της υπεράσπισης, να δοθεί αναστολή ποινής σε... κάποιους, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο εφετείο.

Χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα το σκεπτικό της απόφασης, η κατανομή των ποινών πέραν των φυσικών αυτουργών (13 χρόνια στην ηγεσία της Χ.Α., περίπου 10 χρόνια στους ενεργούς πυρηνάρχες και λιγότερα στα κατώτερα στελέχη) αποτυπώνει με σαφήνεια την ιεραρχία και τον τρόπο λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε αυτό το σημείο η απόφαση διορθώνει και το παραπεμπτικό βούλευμα, ενώ με την επιβολή υψηλών ποινών θεραπεύεται και η μετατροπή των κατηγοριών στην επίθεση κατά του ΠΑΜΕ.

Το έργο που έφερε σε πέρας το δικαστήριο δεν ήταν εύκολο. Οχι μόνο επειδή υπήρξε τεράστιος όγκος ντοκουμέντων και μαρτυριών, ούτε επειδή έπρεπε να υπερβεί τις δυσκολίες της γραφειοκρατίας. Η πραγματική δυσκολία ήταν ότι το δικαστήριο υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή υπόθεση: να κρίνει αν ένα πολιτικό κόμμα είναι στην πραγματικότητα μανδύας εγκληματικής οργάνωσης.

Δεν πρέπει, επομένως, να αξιολογείται η δίκη με βάση τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή με μια Χ.Α. κομματιασμένη και χωρίς καμιά δραστηριότητα. Αν θυμηθούμε τι συνέβαινε μετά τις πρώτες διώξεις, θα δούμε ότι η εκλογική απήχηση της Χ.Α. διατηρήθηκε τα πρώτα χρόνια και μάλιστα, μετά τη λήξη των προσωρινών κρατήσεων, η ηγεσία της επανήλθε στην πολιτική της πυγμής και τη ρητορική του μίσους.

Χρειάστηκαν οι πολύχρονες αποκαλύψεις στο δικαστήριο, τα αλληλοκαρφώματα των πρώην συναγωνιστών και η έλλειψη οικονομικών πόρων για να φτάσουμε στη σημερινή εικόνα της απόλυτης διάλυσης.

Χτες ήταν η πρώτη Τετάρτη που δεν βγήκε το φύλλο της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή». Ηταν πραγματικά μια σημαντική μέρα. Ολα δείχνουν ότι δεν υπάρχει επιστροφή για τη Χ.Α. Η ηγεσία της φάνηκε ότι είχε πιστέψει στον μύθο που προωθούσε στα μέλη των Ταγμάτων Εφόδου, ότι τάχα ήταν έτοιμη να «ακονίσει τις ξιφολόγχες στο πεζοδρόμιο».

Παγιδευμένη στην προπαγάνδα της, βρίσκεται σήμερα σε απόλυτο πανικό, με επιχειρήματα που ενισχύουν το κατηγορητήριο. Ηταν καιρός αυτή η ναζιστική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1980 και που το 1990 «βγήκε στον δρόμο» για να κάνει πράξη εγκληματικές ιδέες, να βρεθεί εκεί που βρίσκονται οι «ηττημένοι του '45», τους οποίους θεωρούσε ο αρχηγός Μιχαλολιάκος πολιτικούς προγόνους του...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: