28.10.20

Εκτάκτως στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ...


Ένα βήμα πριν το lockdown... 

Aκόμη πιο κοντά στο απευκταίο ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown φέρνει τη Θεσσαλονίκη ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων στην πόλη. Σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΔΥ, οι νέοι φορείς του κορονοϊού στην πόλη είναι... 
384, αριθμό που μέχρι προσφάτως αφορούσε την πανελλαδική εικόνα στις μολύνσεις του 24ώρου. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας θα απασχολήσει τις προσεχείς συνεδριάσεις της επιτροπής των ειδικών για την επιδημία. Είναι δε πιθανό να επιβληθούν νέα μέτρα στον νομό ακόμη και χωρίς να αλλάξει το επίπεδο συναγερμού στην πόλη, σύμφωνα και με την κατεύθυνση που εξετάζουν οι αρχές καθ'όσα είπε την Τρίτη ο Σωτ. Τσιόδρας. 

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται αύριο στη Θεσσαλονίκη, επικεφαλής κλιμακίων του Οργανισμού. Ο κ. Αρκουμανέας θα έχει συνάντηση, στις 12 το μεσημέρι, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο θα επισκεφτούν, στις 13:30, το εξεταστήριο Covid του ΕΟΔΥ που λειτουργεί στο κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Βίλα Αλλατίνι). Μάλιστα, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), θα πραγματοποιήσουν, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στη Νέα Παραλία, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. 

Δραματική η εικόνα στο ΕΣΥ 

Σημειώνεται, εξάλλου, πως ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος υγείας και τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη, μετά την επιδείνωση της εικόνας του Ε.Σ.Υ. στην Αττική, το προηγούμενο διάστημα, μετά και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων του κορονοϊού στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα, το απόγευμα της Τρίτης, πως «πριν 15-21 μέρες περίπου είχαμε ένα 10% των Μονάδων Εντατικής Θεραπείες στη Θεσσαλονίκη κατειλημμένες» ενώ το ίδιο ποσοστό έχει ξεπεράσει, τώρα, το 50%. Ο καθηγητής πρόσθεσε, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την επιδημία, ότι «όταν σε λίγες μέρες ξεπερνάς το 50% σε ένα χώρο και ξέρεις ότι αυτός ο χώρος, μια τεράστια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, θα υποδεχθεί και περιστατικά από διπλανούς Νομούς τα οποία δεν έχουν και την κατάλληλη υποδομή, εκπαίδευση, θα πάει ο άλλος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη - γιατί στις Σέρρες έχει θέμα ή γέμισε γρήγορα το Νοσοκομείο στις Σέρρες - αυτό θα πιέσει το σύστημα ακόμα περισσότερο». 

Αξίζει να αναφερθεί, εξάλλου, πως έκκληση προς όλους για ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, ώστε να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας να αντέξει για να αντιμετωπίσει την πανδημία, απηύθυνε κατά την ίδια συνέντευξη τύπου, και ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του ΕΣΥ «δεν είναι ανεξάντλητες» και ότι υπάρχει «κόκκινη γραμμή»...

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: