25.10.20

Καρατόμηση Τουλουπάκη...


Θέμα σε διεθνές δίκτυο κατά της Διαφθοράς... 

Με την προσπάθεια καρατόμησης της Ελένης Τουλουπάκη από τη θέση της Εισαγγελέα Διαφθοράς ασχολείται σε εκτενές άρθρο του ο OCCRP, ανεξάρτητος μη κυβερνητικός οργανισμός δημοσιογράφων και ερευνητών που ασχολείται με... θέματα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος. Στο δημοσίευμά του, o Οργανισμός παραθέτει το ιστορικό των απειλών της Νέας Δημοκρατίας κατά της Εισαγγελέα Διαφθοράς, τους πανηγυρισμούς του Άδωνη Γεωργιάδη για το νομοσχέδιο που την απομακρύνει δια της πλαγίας οδού από τη θέση της, και δηλώσεις του δικηγόρου της για το πώς οι έρευνες για το σκάνδαλο Novartis στρέφονται πλέον κατά του προσώπου που ερευνούσε το σκάνδαλο. 

 Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η νέα υπηρεσία που θα συσταθεί στην εισαγγελία Εφετών και θα αποτελεί αυτοτελές τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, θα επανδρωθεί από τακτικούς εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Εφετών και από επίκουρους εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών (συνολικά 6), ενώ θα προΐσταται ο αρχαιότερος εισαγγελέας Εφετών. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι επικεφαλής των δύο Εισαγγελιών, Χρήστος Μπαρδάκης και Ελένη Τουλουπάκη, παύονται αυτοδικαίως από τις θέσεις τους. O OCCRP είναι ένας ανεξάρτητος διεθνής μηχανισμός δημοσιογράφων και ερευνητών, που ασχολούνται με θέματα Διαφθοράς. Η ομάδα του έχει πάρει μέρος σε κορυφαίες έρευνες όπως στα Panama Papers, ενώ είναι στα ιδρυτικά μέλη του Παγκόσμιου Κονσόρτιουμ κατά της Διαφθοράς. 

 Στην ιστοσελίδα του, που ασχολείται με υποθέσεις Διαφθοράς στον πλανήτη, ο Οργανισμός παρουσιάζει την υπόθεση της Ελένης Τουλουπάκη, με αναφορές στον εξωδικαστικό συμβιβασμός της Novartis στις ΗΠΑ, τις πληροφορίες για Ελλάδα και το δύσκολο έργο που ανέλαβε η εισαγγελέας Διαφθοράς, να διερευνήσει την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Η ιστοσελίδα μεταφέρει τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά περί «σκευωρίας» και «σκευωρών που θα λογοδοτήσουν» όταν η ΝΔ ήταν ακόμα στην αντπολίτευση. Μεταφέρει επίσης τη δίωξη κατά της Τουλουπάκη για «κατάχρηση εξουσίας», αλλά και την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Τhe tables have been turned» δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση, η κατάσταση έχει αντιστραφεί, τονίζει σε δηλώσεις του στο OCCRP ο Βασίλης Χιρδάρης, δικηγόρος της Ελένης Τουλουπάκη. «Ο ελεγκτής ερευνάται και οι ερευνόμενοι έχουν γίνει ελεγκτές» προσθέτει. Σχετικά με το νομοσχέδιο ενοποίσης των εισαγγελιών Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος, ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ειδική αρχή κατά της Διαφθοράς», εξηγώντας ότι η πολιτική Διαφθοράς είναι διαφορετική από υποθέσεις ληστείας κι απάτης που συνήθως ερευνούν οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος. 

Ειδική αναφορά γίνεται και στην διάρρηξη στο σπίτ της Εισαγγελέα Διαφθοράς, τον Αύγουστο, για την οποία η Τουλουπάκη δηλώνει στον OCCRP πεπεισμένη ότι συνδέεται με τις προσπάθειες να σβήσουν οι έρευνες για το σκάνδαλο Novartis. Αναφέρεται επίσης η διάρρηξη στο σπίτι ενός δημοσιογράφου του Documento, του Βαγγέλη Τριάντη, λίγες μέρες μετά. Τέλος, το δημοσίευμα καταγράφει τους πανηγυρισμούς του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, για την είδηση περί της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι υπο έρευνα για το σκάνδαλο. Αναφέρει επίσης ότι η απόφαση για την απόρριψη της Έφεσης της Τουλουπάκη ανακοινώθηκε (και) από τον Υπουργό, μέρες πριν την επίσημη δημοσιοποίησή της... 

 Πηγή:thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια: