1.10.20

Αυτό είναι το προσχέδιο που απορρίπτει η Ελλάδα ...


Τι αναφέρει το Politico...

 Η ΕΕ είναι έτοιμη να "χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της" για να... διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο που είδε το Politico, λέξεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως απειλητικές για κυρώσεις. 

 Αλλά το κείμενο έχει επίσης μερικά "καρότα" που προσφέρονται για την Άγκυρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. "Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο", οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να "δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου" καθώς και διαλόγους" και "συνεχής συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016". 

 Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας, σημειώνει το Politico. 

Το σχέδιο ζητά επίσης μια "πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο" και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της ΕΕ Josep Borrell να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο "χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία".

 Στην Κύπρο, το κείμενο τονίζει ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στα ύδατά της "πρέπει να σταματήσουν" και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς. 

 Το σχέδιο συμπερασμάτων υποστηρίζει επίσης την "ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων" υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημιουργία μιας "δικοινοτικής ομοσπονδίας"... 

Πηγή:thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: