11.10.20

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αυξάνουν περαιτέρω την πίεση στον Νετανιάχου...


Στους δρόμους, για ακόμα μια φορά, βγήκαν οι πολίτες του Ισραήλ, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο κάλεσαν να υποβάλλει την παραίτησή του. 

Στις... μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το  Σαββατο σε πολλά σημεία της χώρας, οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν «ανίκανο να κυβερνήσει» τον Νετανιάχου, τον κατηγόρησαν για λανθασμένη διαχείριση στο θέμα της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ ορισμένοι έκαναν και αναφορές στη δίκη του για διαφθορά. 

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κέντρο του Τελ Αβίβ, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές με μουσικά όργανα και σημαίες, έστειλαν το μήνυμα στον Νενανιάχου να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία. Δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.


Δίκη, πανδημία, οικονομία
Σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται σε δίκη για απάτη, παράβαση εμπιστοσύνης και αποδοχή δωροδοκίας, σε μια σειρά σκανδάλων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και κατηγορεί με την σειρά του τους διαδηλωτές ότι είναι «αριστεροί» και «αναρχικοί».

Οι διαδηλώσεις τροφοδοτούνται επίσης από τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων και τις συνέπειες της πανδημίας. Η ισραηλινή κυβέρνηση συγκράτησε το κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη μέσω ενός αυστηρού lockdown, όμως στη συνέχεια πήρε πίσω πολύ γρήγορα τα περιοριστικά μέτρα, με συνέπεια να αυξηθεί δραματικά ο ρυθμός μετάδοσης της πανδημίας.

Σήμερα, η χώρα των 9 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στον ανεπτυγμένο κόσμο, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο lockdown τον περασμένο μήνα, πλήττοντας σημαντικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους στη χώρα. Λόγω του lockdown, η οικονομία της χώρας δέχθηκε ισχυρό χτύπημα, με πολλούς νεαρούς Ισραηλινούς να μένουν ξαφνικά χωρίς δουλειά – και μοιραία να βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα, ο μέχρι τότε υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ, Ασάφ Ζαμίρ, υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση, κατηγορώντας ευθέως τον Νετανιάχου πως έβαλε τα προσωπικά του ζητήματα πάνω από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: