15.10.20

Αρχίζει και ξυπνάει η Ευρώπη;...


Πρόκειται για σύμπτωση, αλλά έχει σημασία:  προχθές, την ώρα που οι δικαστές της Χρυσής Αυγής συσκέπτονταν για τα ελαφρυντικά και τις ποινές, ένα δικαστήριο στη Σλοβακία καταδίκαζε τον εκεί Χρυσαυγίτη σε 4 χρόνια και 4 μήνες φυλακή. Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο  Μάριαν Κοτλέμπα δεν... έτρωγε τα χρονάκια του για δολοφονικές επιθέσεις,  αλλά για τις φιλοναζιστικές του θέσεις και το μίσος που διέσπειρε με την προπαγάνδα του.
 
Η πορεία του κόμματος του Κοτλέμπα «Η Σλοβακία μας» (LSNS), είναι τυπική της ανόδου της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς την τελευταία δεκαετία. Ο Κοτλέμπα ξεκίνησε μετά το 2000 ως επικεφαλής ενός περιθωριακού νεοναζιστικού κόμματος, φορώντας τη στολή μιας σλοβακικής φασιστικής οργάνωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και παρελαύνοντας με πυρσούς και κουρεμένους γουλί με στολές παραλλαγής, όπως η Χρυσή Αυγή.
 
Πιο ευέλικτος από  τον Μιχαλολιάκο, λες και άκουσε τις παραινέσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου περί σοβαρής Χρυσής Αυγής, παρατάει τα πολλά παραστρατιωτικά και τη ναζιστική ρητορική, εκμεταλλεύεται την οικονομική κρίση του 2010 και την προσφυγική του 2015 για να μετατρέψει το κόμμα του σε ένα δήθεν μοντέρνο, ακροδεξιό σχηματισμό που τα βάζει στα λόγια με το κατεστημένο,  θέλει «νόμο και τάξη» και δεν θέλει μετανάστες. Μετά από μια σειρά εκλογικές επιτυχίες σε περιφερειακό επίπεδο, καταφέρνει στις τελευταίες εθνικές εκλογές να κερδίσει το 8% των ψήφων και 14 έδρες από τις 150 της Βουλής.
 
Θα την πατήσει γιατί, όπως έγινε και με τους Έλληνες « συναγωνιστές » του,  οι επιτυχίες τού φουσκώνουν τα μυαλά, ενώ όπως φαίνεται πρώτα βγαίνει το ναζιστικό χούι και μετά η ψυχή του ναζί.  Θεωρώντας ότι είναι άτρωτος και σε θέση υπεροχής, αυξάνει τη ρατσιστική ρητορική απέναντι στους μετανάστες και τις μειονότητες (Ρομά= παράσιτα) και διοργανώνει εκδηλώσεις στις οποίες κλείνει το μάτι στους ναζί σκληροπυρηνικούς οπαδούς του, χρησιμοποιώντας χιτλερικά σύμβολα.
 
Θα προδοθεί από μία παρόμοια εκδήλωση, όταν δωρίζει σε 2 άπορες οικογένειες το ποσό των 1.488 ευρώ. Ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των νεοναζί της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ο αριθμός «88» παραπέμπει στον ναζιστικό χαιρετισμό «Heil Hitler!» γιατί το H είναι το όγδοο γράμμα στο λατινικό αλφάβητο και το «14» σε ρατσιστικό σλόγκαν για την «προστασία της λευκής φυλής».
 
Η δικαστής που τον καταδίκασε, γιατί μέσω της διάδοσης ναζιστικών συμβόλων θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα, είχε φαίνεται χιούμορ και ήξερε διαίρεση: του έδωσε   ποινή ακριβώς τη μισή από το 88, 4 χρόνια και 4 μήνες φυλακή. O 43χρονος Κοτλέμπα θα κάνει έφεση όπως και οι δικοί μας φασίστες, αλλά παράλληλα με αυτήν της Χρυσής Αυγής,  η καταδίκη του για  ρατσιστικές ιδέες και διάδοση του μίσους ίσως δείχνει ότι, μπροστά στον κίνδυνο, η Ευρώπη αρχίζει να αφυπνίζεται...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: