13.10.20

Κ. Καραμανλής: Χρυσός...


Γ. Λακόπουλος
 

 Επειδή η πολιτική ασκείται δια του λόγου, η σιωπή είναι... χρυσός, μόνο αν ξέρει κανείς πότε και γιατί να την διακόψει. 

 Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το ξέρει: πριν από ένα χρόνο διέκοψε την πολυετή σιωπή του για να εκθέσει δημόσια τις θέσεις του στα εθνικά θέματα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά. Ήταν συμπύκνωση προσωπικής διαδρομής και παραταξιακών αρχών. Η εξέλιξη έδειξε τι ήθελε να προλάβει. 

 Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της ΝΔ σεβάστηκε την κυριαρχία των διαδόχων του- όπως την όρισε η κομματική βάση και οι ψηφοφόροι. Περιορίσθηκε στη διατύπωση γνώμης μόνο όταν την ζητούσαν -σπανίως δηλαδή. 

 Ωστόσο και οι πέτρες ξέρουν ότι αν δεν είχε εγκαταλείψει ο ίδιος την ηγεσία το 2009, ουδείς θα μπορούσε να τον απομακρύνει. Ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν αρχηγοί της ΝΔ με τον Καραμανλή στο τερέν. Έμεινε σε ουδέτερο ρόλο, ως εγγυητής της ικανότητας του κόμματος να αλλάζει προέδρους χωρίς κραδασμούς. 

 Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έκτοτε ο Καραμανλής θεωρείται θεματοφύλακας των πολιτικών αξιών της ΝΔ, όπως διατυπώθηκαν το 1974 από τον ιδρυτή της. Αυτόν που ο σημερινός επικεφαλής του κόμματος δεν μνημόνευσε καν στην πρόσφατη ιδρυτική επέτειο.

 Ο ίδιος επικεφαλής άλλωστε ενίοτε παρακάμπτει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να αυτοχρισθεί… συνέχεια του Ελευθέριου Βενιζέλου-, που ήταν ιδρυτής της… αντίπαλης παράταξης. Σε κάθε περίπτωση ο Καραμανλής ως αρχηγός της ΝΔ και Πρωθυπουργός διατήρησε την κιβωτό του πολιτικού φορέα της παράταξης. 

Ο Σαμαράς που τον διαδέχθηκε παραβίασε το κανόνα «η ΝΔ δεν συνεργάζεται με τα άκρα» ανοίγοντας την πόρτα στα καλύτερα παιδιά του Γ. Καρατζαφέρη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους κλωνοποίησε και πλέον οι ακραίοι αποτελούν «κρίσιμη μάζα» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ικανοί να την ανατινάξουν με ένα νεύμα του Σαμαρά. 

 Η περσινή παρέμβαση Καραμανλή από το «Βελλίδειο» για τα εθνικά θέματα ήταν εκπλήρωση υποχρέωσης που έχει ως πρώην Πρωθυπουργός -που τα χειρίσθηκε. Αλλά και ως φυσικός επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης όπως του αναγνωρίζουν πολλοί -παρά τους «ομίλους αντικαραμανλισμού» που λαθροβιούν στη ΝΔ και το… Κινάλ. Πρωτίστως ήταν εναργές μήνυμα εθνικής εγρήγορσης, το οποίο μάλλον η σημερινή ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει μπροσούρα. Θα τη βρείτε εδώ 

 Ασφαλώς αυτό το κείμενο δεν δεσμεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως Πρωθυπουργό. Αλλά δεσμεύει τον ίδιο τον Καραμανλή. Ως πρώην αρχηγό της ΝΔ και πρωθυπουργό, ως εν ενεργεία βουλευτή και ως φορέα των ιδεών και των αντιλήψεων στην εξωτερική που διαπερνούν την διαδρομή της ΝΔ από την ίδρυση της. 

 Οι θέσεις που διατύπωσε συναντούν και τα αισθήματα οπαδών άλλων κομμάτων, όπως του ΠΑΣΟΚ -που είχε συμπαραταχθεί μαζί του στο Βουκουρέστι. Πρωτίστως όμως συναντούν τις πεποιθήσεις στελεχών και οπαδών της ΝΔ που δεν θα συνυπέγραφαν ποτέ την μετακίνηση των θέσεων το κόμματος στις αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις της σημερινής κυβέρνησης.

 Κάποιος πρέπει να τους εκφράσει. Για όλους αυτούς, αλλά και ως πράξη ευθύνης ο Καραμανλής πρέπει να μιλήσει ξανά για τα ελληνοτουρκικά. Αυτός άλλωστε είναι ο χρυσός που κρύβει η σιωπή του...

 Πηγή:αnoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: